Είναι το διασημότερο φαγητό της Μέσης Ανατολής. Στην Αίγυπτο, τη Συρία και τη Σουηδική Αραβία παρασκευάζεται μόνο από ρεβίθια, ενώ στο Λίβανο από ένα μείγμα κουκιών και ρεβιθιών. Το φαλάφελ, έχει κερδίσει τα τελευταία χρόνια το ελληνικό κοινό και αποδεικνύει διαρκώς πως δεν είναι μια ακόμα γευστική τάση που θα ξεφουσκώσει, αντίθετα έχει πιστό κοινό που ολοένα μεγαλώνει. Γράφει η Νάντια Μασσαχού Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά. Με τον όρο «φαλάφελ» εννοούμε τους ανατολίτικους ρεβιθοκεφτέδες που συνήθως μπαίνουν μέσα σε πίτα, ή σερβίρονται σε πιάτο, και με άλλα υλικά συνθέτουν ένα κυρίως πιάτο απίστευτα γευστικό. Η τιμή του ξεκινά από 1 ευρώ και φθάνει έως 4,50 ευρώ, ενώ έχει υψηλή διατροφική αξία. Αναζητήσαμε τα σημεία της πόλης που εξειδικεύονται στο φαλάφελ και ξεχωρίσαμε τα πιο ολοκληρωμένα. Εκείνα δηλαδή που είτε είναι γνήσια κι αυθεντικά, είτε έχουν μια πιο «μοντέρνα» οπτική, κατορθώνουν να μυήσουν στην έθνικ λιχουδιά με τον δικό τους τρόπο. Και τελικά είναι πολύ περισσότερα από όσα φανταζόμασταν. Ακολουθεί λοιπόν, το πρώτο μέρος ενός αφιερώματος με αγαπημένα «φαλαφελάδικα» στην Αθήνα που αξίζει να επισκεφτείς -και που κάποια θα γίνουν και δικά σου αγαπημένα.
Baba Ghanoush Falafel Shop
Φαλάφελ Πανόρμου
Sumsun