Συμπληρώνονται 120 χρόνια από τον θάνατο του Αντόν Τσέχωφ και το Studio new star art cinema, θέλοντας να τιμήσει τον μεγαλο δημιουργό θα προβάλλει μία σειρά από ταινίες βασισμένες στα βιβλία του καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2024.

Και στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθεί από τις 22 Φεβρουαρίου, το αριστούργημα του Γιοσίφ Κέιφιτς, «Η κυρία με το σκυλάκι», το οποίο θεωρείται η «πιο πετυχημένη μεταφορά λογοτεχνικού κειμένου στην οθόνη».

Η «Κυρία με το σκυλάκι» είναι ένα αφήγημα 6.000 περίπου λέξεων, από τα πιο διάσημα αλλά και αριστουργηματικά έργα που έχει γράψει ο Τσέχωφ και το οποίο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1899. Η ιστορία περιλαμβάνει τέσσερα μέρη: την αρχική συνάντηση στη Γιάλτα (μαζί με τη δραματουργική ολοκλήρωση της υπόθεσης και του υπόλοιπου χρόνου στη διάρκεια της παραμονής τους εκεί), την επιστροφή του Ντμίτρι Γκούροφ στη Μόσχα, την επίσκεψή του στην πόλη της Άννας, και τέλος τις επισκέψεις της γυναίκας στη Μόσχα.

Ο Τσέχωφ παρουσιάζει τη Γιάλτα ως μια ρομαντική όαση για την Άννα και τον Ντμίτρι, ένα μέρος γεμάτο από χρώμα, ελευθερία και μια οικειότητα την οποία δεν μπορούν να ελπίζουν ότι θα βιώσουν κάπου αλλού. Οι δύο εραστές φανερώνουν διαρκώς ανασφάλειες σχετικά με το τι σκέφτεται ο ένας για τον άλλο.

Έτσι η Άννα φοβάται μην τυχόν ο Ντμίτρι τη θεωρήσει «κοινή γυναίκα», ενώ ο Ντμίτρι πιστεύει ότι η καλή του εξαπατήθηκε και έχει αποκομίσει ψεύτικη εντύπωση για τον ίδιο, θεωρώντας τον δήθεν εξαίρετο και ευγενή άνθρωπο. Κι αυτό γιατί και οι δύο αναγνωρίζουν ότι η σχέση τους βασίζεται σε προηγούμενες απογοητεύσεις και μελλοντικές ελπίδες, καθώς και στις επιθυμίες του παρόντος.

Ένα κλασικό αφήγημα, στο οποίο ο Τσέχωφ περιγράφει με αριστοτεχνικό τρόπο τα ερωτικά σκιρτήματα και την ένταση των συναισθημάτων, χρωματίζοντας έτσι το πάθος του έρωτα που πάντα λειτουργεί εκτός κοινωνικών στερεοτύπων.

Λίγα λόγια για την υπόθεση

Η «Κυρία με το σκυλάκι», αριστοκράτισσα από την επαρχία, συναντά στη Γιάλτα στα τέλη του 19ου αιώνα έναν Μοσχοβίτη φιλόλογο, τον Ντμίτρι Γκούρωφ,. Ανάμεσα στους δυο παντρεμένους ξεκινά ένας δεσμός που μοιάζει να είναι προϊόν της ρομαντικής ατμόσφαιρας του παραθαλάσσιου θέρετρου. Η λογική επιβάλλει τη διάλυσή του με την επιστροφή στην πεζή πραγματικότητα.

Ωστόσο, ο Γκούρωφ διαπιστώνει πως αυτή η γυναίκα έχει κάτι που δεν τον αφήνει να την ξεχάσει. Όταν οι διακοπές τελειώνουν ο άντρας επιστρέφει στη Μόσχα και η γυναίκα στην άχαρη ζωή της μικρής επαρχιακής πόλης. Παρόλο που οι δύο ερωτευμένοι αποτολμούν κάποιες συναντήσεις, ουσιαστικά η σχέση τους είναι αδιέξοδη, χωρίς μέλλον και καταδικασμένη να σβήσει…

Σενάριο, σκηνοθεσία: Γιοσίφ Κέιφιτς
Φωτογραφία: Νμίτρι Μεσκίεφ, Αντρέι Μόσκβιν
Μουσική: Ναντέζντα Σιμονιάν
Πρωταγωνιστούν: Ίγια Σαβίνα, Αλεξέι Μπατάλοφ, Νίνα Αλίσοβα, Παντελεήμων Κριμόφ, Ντμίτρι Ζεμπρόφ, Μαρίγια Σαφόνοβα