Η ταινία δρόμου «Riders» του Ντόμινικ Μέντσεϊ για δύο φίλους από μία μικρή πόλη που ξεκινούν ένα ταξίδι προσωπικής ανακάλυψης με δύο μηχανές, είναι η υποψηφιότητα της Σλοβενίας για το Όσκαρ Καλύτερου Ξενόγλωσσου Φιλμ. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σεράγεβο πέρυσι και κέρδισε υποψηφιότητα Καλύτερου Νέου Κινηματογράφου στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ του Πεκίνου.

Το πρώτο κινηματογραφικό έργο του Ντόμινικ Μέντσεϊ κέρδισε τη διεθνή προσοχή και είναι σωστό να συνεχίσει το τολμηρό ταξίδι του σε όλο τον κόσμο, ανέφερε η Σλοβενική Ομοσπονδία Ενώσεων Δημιουργών Ταινιών στην ανακοίνωση της υποψηφιότητας. Τοποθετημένη το 1999, η ταινία ακολουθεί τους δύο πρωταγωνιστές, καθώς ταξιδεύουν στις μόλις ανεξαρτητοποιημένες χώρες, Σλοβενία και Κροατία. Στη διαδρομή παίρνουν μαζί τους μια γυναίκα που έχει δραπετεύσει και έναν ηλικιωμένο ποδηλάτη.

Η ιστορία επικεντρώνεται σε ένα επικίνδυνο ταξίδι, στο οποίο προβλήματα κρύβονται πίσω από κάθε στροφή του δρόμου, δημιουργώντας καταστάσεις που ωθούν τους πρωταγωνιστές να διακόψουν τους δεσμούς τους με τις παλιές αντιλήψεις τους για τον κόσμο. Η ταινία «Riders» κέρδισε τρία βραβεία στο Φεστιβάλ Σλοβενικού Κινηματογράφου πέρυσι, μεταξύ των οποίων για τον Καλύτερο Πρωταγωνιστικό Ρόλο και το Καλύτερο Μοντάζ.