Σε μια ακόμα διαδικτυακή παρουσίαση, η Citroën παρουσίασε σήμερα την νέα ναυαρχίδα της, το C5 X, που φέρνει νέα δεδομένα στην κατηγορία (Segment D) των μεγάλων Crossover αυτοκινήτων, με ένα πρωτότυπο σχέδιο που συνδυάζει τα χαρακτηριστικά των Crossovers, με την παράδοση των μοντέλων της μάρκας. Το νέο μοντέλο, διαθέσιμο τόσο σε εκδόσεις βενζίνης, όσο και σε plug-in υβριδικές, συνδυάζει νεωτερισμό, καινοτομία και ποιότητα, χαρακτηριστικά που αναζητούν οι πελάτες αυτής της κατηγορίας.

Στο C5 X κάνει πρεμιέρα και η ενεργή ανάρτηση Advanced Comfort, η οποία υπόσχεται πως μετατρέπει το ταξίδι σε απόλαυση και σε συνδυασμό με την άνεση των καθισμάτων Advanced Comfort ενισχύει την παράδοση της εταιρίας στην άνεση. Ο χώρος αποσκευών με χωρητικότητα 545 λίτρων είναι εφάμιλλος ενός station wagon. Το αίσθημα ευεξίας στην καμπίνα αυξάνεται από προηγμένες τεχνολογίες που απλοποιούν τη χρήση του αυτοκινήτου, όπως η μεγάλη οθόνη Head Up Display, καθώς και μια σειρά λειτουργιών υποβοήθησης του οδηγού, όπως Highway Driver Assist ή η νέα διεπαφή ψυχαγωγίας με κεντρική οθόνη αφής 12 ιντσών HD, φυσική αναγνώριση φωνής και προσαρμόσιμη οθόνη με widget.

Σχεδίαση

Το μακρύ καπό, οι ρευστές και αεροδυναμικές γραμμές του αμαξώματος και η χαρακτηριστική διαμόρφωση πάνω από τους πίσω τροχούς κάνουν το μοντέλο ιδιαίτερα δυναμικό. Η πίσω πόρτα προσφέρει την πρακτικότητα ενός wagon, έχοντας μεγάλο, λειτουργικό άνοιγμα και χαμηλό κατώφλι φόρτωσης για ευκολία και πρακτικότητα στην καθημερινή χρήση. Το νέο μοντέλο διαθέτει τη νέα φωτιστική “υπογραφή” σε σχήμα V της μάρκας εμπρός και πίσω, ξεχωρίζοντας από όλα τα ανταγωνιστικά μοντέλα, ενώ προσφέρει προβολείς LED σε ολόκληρη τη γκάμα. Επίσης, το ανυψωμένο από το έδαφος αμάξωμα και οι τροχοί μεγάλης διαμέτρου 720 χλστ με ελαστικά 19″ στις περισσότερες εκδόσεις, επιτρέπει υψηλότερη θέση οδήγησης για μεγαλύτερη ασφάλεια και αυξημένη περιμετρική ορατότητα.

Με μήκος 4.805 χλστ, πλάτος 1.865 χλστ, ύψος 1.485 χλστ και μεταξόνιο 2.785 χλστ, το C5 X είναι στην καρδιά της κατηγορίας D, προσφέροντας ευρυχωρία στους επιβάτες. Εμπρός, τα άνετα καθίσματα και το καλαίσθητο, εργονομικό ταμπλό παρέχουν έναν τεράστιο χώρο διαβίωσης, ενώ η ευρυχωρία στο πίσω μέρος, προσκαλεί για ξεκούραση και χαλάρωση, με εξαιρετικό χώρο για τα πόδια, άνετο πλάτος και άφθονο χώρο για τα κεφάλια. Η ευρυχωρία ενισχύεται περαιτέρω από τη φωτεινότητα που προκύπτει από τις μεγάλες γυάλινες επιφάνειες 360ο περιμετρικά του αυτοκινήτου, στις οποίες περιλαμβάνονται το τέταρτο πλαϊνό παράθυρο και η μεγάλη γυάλινη ηλιοροφή. Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί και στην ακουστική, με τα ειδικά επεξεργασμένα μπροστινά και πίσω παρμπρίζ να παρέχουν εξαιρετική μόνωση από εξωτερικούς θορύβους. Η χωρητικότητα των 545 λίτρων αποσκευών, φτάνει έως και τα 1.640 λίτρα όταν το πίσω κάθισμα είναι αναδιπλωμένο, προσφέροντας ένα επίπεδο δάπεδο φόρτωσης, ένα μεγάλο και πρακτικό άνοιγμα και χαμηλό κατώφλι φόρτωσης, με κάθετα τοιχώματα για την πλήρη εκμετάλλευση. Η εταζέρα, συνδεδεμένη με την πίσω πόρτα, διευκολύνει τη φόρτωση ακολουθώντας το άνοιγμα της πόρτας, η οποία είναι ηλεκτρική και διαθέτει λειτουργία handsfree. Επιπλέον, η καμπίνα έχει έξυπνα σχεδιασμένους αποθηκευτικούς χώρους, οι οποίοι έχουν σχεδιαστεί προσεκτικά για να συγκρατούν, να αποθηκεύουν και να κρατούν μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα τα μικροαντικείμενα.

Τέλος, τα καθίσματα Advanced Comfort είναι το σημείο αναφοράς για την άνεση των επιβατών, που παράγεται από ένα στρώμα υψηλής πυκνότητας και έναν πυκνά δομημένο αφρό, επιτρέποντας την αίσθηση χαλαρότητας ακόμα και μετά από τα μεγαλύτερα ταξίδια. Την άνεση αναβαθμίζει και η ενεργή ανάρτηση Advanced Comfort, που προσφέρει την επιλογή τριών τρόπων λειτουργίας, ενώ το σύστημα ελέγχου της βελτιώνει την αποτελεσματικότητα των Progressive Hydraulic Cushions.

Έκδοση ë-Comfort

Το C5 X προσφέρει επίσης μια έκδοση Plug-inHybrid. Πρόκειται για επαναφορτιζόμενο υβριδικό που με την ισχύ των 225 ίππων και μηδενικές εκπομπές CO2, δίνει δυνατότητα οδήγησης πάνω από 50 χλμ σε αμιγώς ηλεκτρική λειτουργία (ZEV), κατάλληλη για την πλειονότητα των καθημερινών διαδρομών των χρηστών, με τελική ταχύτητα ως αμιγώς ηλεκτρικό, 135 χλμ./ώρα.

Τεχνολογίες

Το C5 X υιοθετεί υπερσύγχρονες τεχνολογίες, όπως οι εξής:

  • Head Up Display με την εκτεταμένη έγχρωμη μεγάλη οθόνη να είναι ένα πρώτο βήμα προς την επαυξημένη πραγματικότητα (Augmented Reality). Πρόκειται για μια εντυπωσιακή τεχνολογία, η οποία συμβάλλει στην εύκολη και ασφαλή οδήγηση καθώς οι οδηγοί δεν χρειάζεται πλέον να πάρουν τα μάτια τους από το δρόμο για να λάβουν τις πληροφορίες που θέλουν από την ταχύτητα έως τις τηλεφωνικές κλήσεις και την πλοήγηση.
  • Η ολοκαίνουργια διεπαφή ψυχαγωγίας της Citroën, με έμφαση στη συνδεσιμότητα. Σε συνδυασμό με την οθόνη αφής 12 ιντσών HD, 4 υποδοχές USB TypeC και ασύρματη φόρτιση smartphone, το σύστημα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο μέσω του Cloud και διαθέτει λειτουργία οθόνης Mirror Screen χωρίς να χρειάζεται να συνδεθεί smartphone. Η λειτουργία του συστήματος έχει σχεδιαστεί σαν tablet και το σύστημα διαθέτει αποτελεσματική και εύχρηστη αναγνώριση φωνής.

Συστήματα υποβοήθησης οδηγού

Το C5 X βρίσκεται στην αιχμή της τεχνολογίας στον τομέα των συστημάτων υποβοήθησης οδήγησης, χρησιμοποιώντας διάφορες συσκευές που είναι εγκατεστημένες σε όλο το όχημα: ραντάρ, κάμερες και αισθητήρες. Επιπλέον, προσφέρει εμπειρία ημι-αυτόνομης οδήγησης (Επιπέδου 2) εναρμονισμένη σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Το Highway Driver Assist, το οποίο συνδυάζει Adaptive Cruise Control με Stop & Go και Lane Keeping Assist, βοηθά τον οδηγό να διαχειρίζεται την ταχύτητα ή την τροχιά, καθώς το όχημα φροντίζει όλες αυτές τις παραμέτρους.

Άλλες λειτουργίες που διευκολύνουν την καθημερινότητα είναι η ανίχνευση τυφλού σημείου μεγάλης εμβέλειας, το Rear Cross Traffic Alert (εντοπίζει τυχόν κίνδυνο κατά τη διάρκεια της οπισθοπορείας), το Top 360ο Vision (διευκολύνει τους ελιγμούς προβάλλοντας το εξωτερικό περιβάλλον στο tablet με οθόνη αφής) και το Proximity Hands- Free που δίνει πρόσβαση και εκκίνηση του κινητήρα χωρίς να κάνει ο οδηγός κάποια ενέργεια και κλειδώνει και ξεκλειδώνει αυτόματα τις πόρτες, όταν ο οδηγός πλησιάζει ή φεύγει από το όχημα.

Το C5 X, διατίθεται με κινητήρες βενζίνης και plug-in υβριδικούς και θα κυκλοφορήσει στη χώρα μας το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Νίκος Τσάδαρης