Μια κομητεία στην ανατολική Κίνα προσφέρει στα ζευγάρια μια χρηματική «ανταμοιβή» 1.000 γιουάν (137 δολάρια) εάν η νύφη είναι 25 ετών ή μικρότερη και πρόκειται για το τελευταίο σε μια σειρά μέτρων για την παροχή κινήτρων στους νέους να παντρευτούν εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για τη μείωση του ποσοστού γεννήσεων σε εθνικό επίπεδο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Guardian η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό WeChat της κομητείας Τσανγκσά, αναφέρει πως η αμοιβή δίνεται για την προώθηση «του γάμου και της τεκνοποίησης στην κατάλληλη ηλικία». Επιπλέον, στην ίδια ανακοίνωση προαναγγέλλεται σειρά μέτρων και επιδοτήσεις για υπογονιμότητα, φροντίδα παιδιών και εκπαίδευση σε ζευγάρια που έχουν ήδη παιδιά.

Δεδομένης της μείωσης του πληθυσμού για πρώτη φορά σε διάστημα έξι δεκαετιών και λόγω του μεγάλου ποσοστού γηράσκοντος πληθυσμού, οι κινεζικές αρχές εφαρμόζουν με χαρακτήρα κατεπείγοντος δέσμη μέτρων προκειμένου να τονώσουν τους δείκτες γεννήσεων.

Η κατώτερη νόμιμη ηλικία γάμου στην Κίνα είναι τα 22 έτη για τους άνδρες και τα 20 για τις γυναίκες, ωστόσο ο αριθμός των ζευγαριών που αποφασίζουν να παντρευτούν, μειώνεται ολοένα και περισσότερο.

Τα ποσοστά γάμου στην Κίνα κατέγραψαν ιστορικό χαμηλό το 2022, με 6,8 εκατομμύρια γάμους (τον χαμηλότερο αριθμό από το 1986), σύμφωνα με τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Ιούνιο.

Το ποσοστό γονιμότητας της Κίνας, ήδη ένα από τα χαμηλότερα στον κόσμο, εκτιμάται ότι έχει κατρακυλήσει σε επίσης ιστορικό χαμηλό το 2022.

Το υψηλό κόστος ανατροφής παιδιών και το επαπειλούμενο «πάγωμα» στις καριέρες τους, οδηγεί πολλές γυναίκες στην αναβολή τεκνοποίησης, σε μία χώρα που οι έμφυλες διακρίσεις και τα στερεότυπα είναι ακόμη εκτεταμένα.

Η χαμηλή εμπιστοσύνη των καταναλωτών και οι αυξανόμενες ανησυχίες για την υγεία της οικονομίας της Κίνας είναι επίσης βασικοί παράγοντες που αναφέρουν οι νεαροί Κινέζοι ως λόγους να μην θέλουν να παντρευτούν και να κάνουν παιδιά.