Ερωτήματα προκαλούν φωτογραφίες που τράβηξε το ρόβερ Curiosity στον πλανήτη Άρη κατά τη διάρκεια αποστολής της NASA, γιατί εμφανίζονται ορισμένα παράξενα αντικείμενα, σαν βράχια, που μοιάζουν με εξωγήινα συντρίμμια.

Η Daily Mail αναφέρει ότι οι εικόνες προέρχονται από τον κρατήρα Gale και τα «συντρίμμια» έχουν μυτερές και περίεργες προεξοχές στη σειρά, με μια νέα μελέτη να αφήνει ανοιχτό ένα ενδεχόμενο να ανήκουν σε διαστημόπλοιο εξωγήινων που συγκρούστηκε στην επιφάνεια.

Χαρακτηριστικά, ο καθηγητής Ρίτσαρντ Άρμστρονγκ, του Πανεπιστημίου Άστον του Μπέρμιγχαμ, ο οποίος είναι ο πρώτος συγγραφέας της συγκεκριμένης έρευνας, είπε ότι «αυτές οι δομές είναι πολύ ασυνήθιστες στον Άρη και μοναδικές στην εμπειρία μου».

«Δεν υπάρχει βεβαιότητα τι προκαλεί τις αιχμές, αλλά τα στοιχεία υποδηλώνουν έναν τύπο “ακίδας άμμου” που σχηματίζεται στη Γη ως συνέπεια σημαντικής σεισμικής δραστηριότητας. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες διαφορές μεταξύ των αιχμών του Άρη και εκείνων από τη Γη που έχουν επισημανθεί από ορισμένους γεωλόγους», πρόσθεσε στη συνέχεια.

«Οι αιχμές είναι απίθανο να είναι διαστημικά συντρίμμια, αλλά τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί», είπε μεταξύ άλλων.

Άλλες πιθανές εξηγήσεις

Ορισμένοι ειδικοί θεωρούν πως σχηματισμοί είναι πιο πιθανό να σχετίζονται με τη σεισμική δραστηριότητα στον Άρη. Όπως είπαν, οι προεξοχές μοιάζουν με αυτό που είναι γνωστό ως «ακίδες άμμου» στη Γη, οι οποίες εμφανίζονται στον πλανήτη μας κατά τη διάρκεια σεισμών μεγέθους επτά ρίχτερ και άνω.

Επίσης, συνολικά, τουλάχιστον 10 ανιχνευτές, συμπεριλαμβανομένου του βρετανικού Beagle 2 και του Mars Polar Lander, συνετρίβησαν στον Άρη, με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να εκτιμούν ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 7.119 κιλά σκουπίδια από ανθρώπους στην επιφάνεια από πεταμένα αλεξίπτωτα και ασπίδες κεφαλής επιτυχημένων αποστολών.