«Για τον ηλικιωμένο πληθυσμό της Ευρώπης, ο καύσωνας είναι ο νέος κορονοϊός» τιτλοφορείται το κείμενο των New York Times για τον καύσωνα που πλήττει πολλά μέρη της Ευρώπης.

«Οι υψηλές θερμοκρασίες απείλησαν την υγεία των ηλικιωμένων και τους ανάγκασαν να μείνουν μέσα ενώ οι κυβερνήσεις προσπαθούν να λάβουν έκτακτα μέτρα για την προστασία τους» αναφέρει χαρακτηριστικά. Η αμερικανική εφημερίδα, αναφέρεται στην περίπτωση της 75χρονης Ιταλίδας Donata Grillo, η οποία έχει επιζήσει από καρκίνο, ζει με τη βοήθεια βηματοδότη ενώ έχει και σοβαρά προβλήματα όρασης.

Η Grillo κάθεται μόνιμα στο μπαλκόνι της με ένα υγρό σφουγγάρι για να δροσίζεται. Δεν διαθέτει κλιματισμό ή ανεμιστήρα. Ζει σε ένα διαμέρισμα δύο δωματίων σε συγκρότημα κατοικιών στην περιφέρεια της Ρώμης. «Μην πας πουθενά, είναι πολύ ζεστό και επικίνδυνο για σένα», της είπε η κοινωνική λειτουργός που συνεργάζεται με τη ρωμαιοκαθολική φιλανθρωπική οργάνωση Caritas και την επισκέφθηκε.

«Οι θερμοκρασίες έχουν αλλάξει από τότε που ήμουν κορίτσι», λέει «Δεν χρειάζεται να βλέπω τηλεόραση για να ξέρω ότι η βροχή ήταν κανονική και ο ήλιος ήταν κανονικός, και τώρα δεν είναι». «Για πολλούς ηλικιωμένους, η ζέστη έχει γίνει ο νέος Covid. Οι καταιγιστικές θερμοκρασίες… ήρθαν για να μείνουν στην ήπειρο σαν άλλη μια αδιάκριτη μάστιγα, ενισχύοντας την απομόνωση πολλών ηλικιωμένων και ωθώντας τις κυβερνήσεις και τις κοινωνικές υπηρεσίες να λάβουν έκτακτα μέτρα για να προσπαθήσουν να τους προστατεύσουν» αναφέρουν οι New York Times.