Στο Ιράν τουλάχιστον 60 φοιτήτριες αποβλήθηκαν από πανεπιστήμια της χώρας επειδή επέλεξαν να μην φορέσουν χιτζάμπ, όπως υποχρεούνται από το νόμο. Στον απόηχο των διαμαρτυριών για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί τον Σεπτέμβριο του 2022 φαίνεται να δημιουργείται μια νέα μορφή διαμαρτυρίας από τις νεαρές γυναίκες της χώρας.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «The Guardian» αυτή η κίνηση είναι και ένα είδος αλληλεγγύης προς γυναίκες και κορίτσια που παρενοχλούνται σε δρόμους, μέσα μαζικής μεταφοράς και εκπαιδευτικά ιδρύματα επειδή δεν καλύπτουν το κεφάλι τους και το πρόσωπό τους. Πριν από λίγο καιρό ένας άνδρας πέταξε γιαούρτι σε μια έφηβη επειδή δεν φορούσε χιτζάμπ.

Φοιτήτριες δηλώνουν πως οι συλλήψεις των γυναικών αυξάνονται, ενώ απειλούνται με σοβαρότερες συνέπειες, εάν εξακολουθούν να μην φοράνε το χιτζάμπ. Μάλιστα, εννιά από αυτές δήλωσαν ότι υπάρχουν φόβοι για την συνέχεια των σπουδών τους, μετά από τη αναστολή και την απαγόρευση της εισόδου τους στις σχολές.

«Μας απαγορεύουν μαζικά την είσοδο στο πανεπιστήμιο, επειδή αρνούμαστε να φορέσουμε χιτζάμπ και τις τελευταίες ημέρες υπήρξε μια βίαιη καταστολή εναντίον μας, επειδή καθόμασταν ειρηνικά σε ένδειξη διαμαρτυρίας», είπε μια σπουδάστρια από ένα πανεπιστήμιο στην Τεχεράνη. Συμπλήρωσε ότι οι αξιωματούχοι ασφαλείας «μας πέταξαν βίαια έξω από τις τάξεις».

«Σκοτεινό μέλλον»

Όσοι καθηγητές υποστήριξαν την διαμαρτυρία των φοιτητριών, δέχθηκαν επίθεση και αποβλήθηκαν από το πανεπιστήμιο.

«Έχω δεχτεί επανειλημμένες προσωρινές αναστολές λόγω διαμαρτυρίας για τον θάνατο της Μαχσά Aμινί. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το επόμενο εξάμηνο θα με βάλουν ξανά σε αναστολή, θα μείνω πίσω έναν ολόκληρο χρόνο. Ονειρεύομαι να σπουδάσω στο εξωτερικό, αλλά δυστυχώς, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης, το μέλλον μου είναι σκοτεινό», δήλωσε χαρακτηριστικά μια σπουδάστρια.

«Τρεις ημέρες αφότου κοινοποίησα μια ανάρτηση σχετικά με τις θανατικές ποινές, η ομάδα ασφαλείας του πανεπιστημίου κατάσχεσε το τηλέφωνό μου μετά από έφοδο στην αίθουσα διαμονής μας. Συλλέγουν επίσης αφίσες διαμαρτυρίας ή οτιδήποτε σχετίζεται με τη συνεχιζόμενη επανάσταση και μας προειδοποίησαν για χειρότερες συνέπειες», πρόσθεσε μια άλλη.

Πρόσφατα στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών της Τεχεράνης μεταιώθηκε έκθεση φωτογραφίας καθώς σε ορισμένες εικόνες εμφανίζονταν γυναίκες που δεν φορούσαν χιτζάμπ ή που φαίνονταν μέρη του σώματός τους.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, η Μαχσά Αμίνι άφησε την τελευταία της πνοή, αφού συνελήφθη από τη αστυνομία ηθών, γιατί «δεν φόραγε σωστά τη μαντήλα της», σηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων. Μάλιστα, διαδηλώτριες και διαδηλωτές είχαν κατακλύσει τους δρόμους με το σύνθημα «Γυναίκες, Ζωή, Ελευθερία».