Ο παγκόσμιος αθλητικός χώρος μούδιασε μετά την είδηση πως ο 35χρονος αρσιβαρίστας Βλαντιμίρ Σεντόφ έβαλε τέλος στη ζωή του. Η αυτοκτονία του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή έγινε γνωστή σήμερα, μετά από ανακοίνωση της Ομοσπονδία Άρσης Βαρών του Καζακστάν και της αστυνομίας της χώρας.

Ο Sedov εκπροσώπησε το Καζακστάν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο, όπου αγωνίστηκε στην κατηγορία ελαφρών βαρών ανδρών. Ωστόσο, ο Σεντόφ έχασε οριακά το ολυμπιακό μετάλλιο από τον Αρμένιο Tigran Vardan Martirosyan, με τρία κιλά λιγότερα από το ρεκόρ του από το clean and jerk, τερματίζοντας σε όλη τη διοργάνωση στην τέταρτη θέση.

Στις 17 Νοεμβρίου 2016 η ΔΟΕ τον απέκλεισε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 και διέγραψε τα αποτελέσματά του από το ρεκόρ, επειδή απέτυχε σε έλεγχο ντόπινγκ κατά την εκ νέου ανάλυση του δείγματος ντόπινγκ του 2008.

Ο Σεντόφ εξέτισε διετή αποκλεισμό για ντόπινγκ. Η ποινή έληξε στις 18 Μαΐου 2008. Το 2016 αποκλείστηκε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 επειδή απέτυχε σε επανέλεγχο ντόπινγκ και όλα τα αποτελέσματα ακυρώθηκαν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 έως τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.

Το 2016 ο Sedov είχε δηλώσει σε συνέντευξή του, σύμφωνα με το insidethegames.biz: «Για όλα αυτά τα σκάνδαλα ντόπινγκ, ο προπονητής της εθνικής ομάδας του Καζακστάν Alexei Ni θα πρέπει να λογοδοτήσει. Είναι η δουλειά του».

Είναι ο δεύτερος κορυφαίος αθλητής από το Καζακστάν που αυτοκτονεί σε λιγότερο από δύο χρόνια. Ο πρωταθλητής της Ασίας Άλμπερτ Λίντερ έβαλε τέλος στη ζωή του σε ηλικία 25 ετών, τον Σεπτέμβριο του 2021.

Η Ομοσπονδία Άρσης Βαρών του Καζακστάν έγραψε στο Facebook:

Накануне вечером ушел из жизни опытный спортсмен – тяжелоатлет – Владимир Седов. Заслуженный мастер спорта Республики…

Posted by Федерация тяжелой атлетики on Monday, June 26, 2023

«Το προηγούμενο βράδυ έφυγε από τη ζωή ένας έμπειρος αθλητής – αρσιβαρίστης – Βλαντιμίρ Σεντόφ.
Ο τιμώμενος Μάστερ του Αθλητισμού της ΚΔ, συμμετέχων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008, πολλαπλός πρωταθλητής και κάτοχος ρεκόρ του Καζακστάν Βλαντιμίρ Σεντόφ ήταν αφοσιωμένος στον αθλητισμό από την παιδική ηλικία. Του απονεμήθηκε το Τάγμα του Κουρμέτ για τα εξαιρετικά επιτεύγματά του.

Ο Vladimir Sedov ήταν 35.

Το προσωπικό της Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών του Καζακστάν εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους συγγενείς και τους φίλους του Βλαδίμηρου».