Μεγάλη αγωνία επικρατεί για την τύχη των 5 επιβατών του υποβρυχίου που ναυάγησε στο σημείο του Τιτανικού, καθώς όσο περνά η ώρα, το οξυγόνο τους λιγοστεύει. Σύμφωνα με υπολογισμούς, οι διασώστες έχουν ελάχιστο χρόνο να ενεργήσουν για να βρουν ζωντανούς τους αγνοούμενους τουρίστες, καθώς το οξυγόνο του τελειώνει σήμερα, κοντά στις 2 το μεσημέρι.

Η ακριβής τοποθεσία του σκάφους και η κατάσταση των πέντε μελών του πληρώματος που επέβαιναν σε αυτό παραμένουν άγνωστα. Περισσότερα από 10.000 τετραγωνικά μίλια του Βόρειου Ατλαντικού έχουν ερευνηθεί μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την αμερικανική ακτοφυλακή.

Η αμερικανική ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι συνεχίζει τις επιχειρήσεις «διάσωσης» του βαθυσκάφους Titan και των πέντε επιβαινόντων που εξαφανίσθηκαν κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού, παρά τους φόβους ότι τα αποθέματα του οξυγόνου έχουν εξαντληθεί. «Συνεχίζουμε να διαπιστώνουμε σε ιδιαιτέρως σύνθετες περιπτώσεις ότι η θέληση για ζωή των ανθρώπων πρέπει να ληφθεί επίσης πραγματικά υπ’ όψιν. Και, κατά συνέπεια, συνεχίζουμε τις έρευνες και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες διάσωσης», δηλώνει ο υποναύαρχος Τζο Μάουτζερ, επικεφαλής των επιχειρήσεων έρευνας στο δίκτυο NBC.

Ένα σενάριο που φοβούνται οι ειδικοί, είναι ότι η ηλεκτρική ενέργεια στο σκάφος μπορεί να έχει ήδη χαθεί, κάτι που αν ισχύει, θα μπορούσε να έχει αποβεί ήδη μοιραίο για τους πέντε. Η συρρίκνωση των αποθεμάτων ηλεκτρικής ενέργειας στο υποβρύχιο, μπορεί να άφησε τους επιβάτες του σκάφους OceanGate να αντιμετωπίζουν τοξικά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα, τα οποία λειτουργούν ως θανατηφόρο «ηρεμιστικό». Ωστόσο, άλλοι προειδοποίησαν πως η υποθερμία θα μπορούσε να βοηθήσει το πλήρωμα να χάσει τις αισθήσεις του.

Ο Δρ Ken Ledez, ιατρικός διευθυντής στο Πανεπιστήμιο Memorial στο St John’s του Newfoundland, δήλωσε ότι η ηλεκτρική ενέργεια θα βοηθούσε πιθανότατα στον έλεγχο της ποσότητας του οξυγόνου και του διοξειδίου του άνθρακα στο σκάφος. Ο ίδιος δήλωσε, σύμφωνα με το dailymail.co.uk, ότι χωρίς ρεύμα, το επίπεδο του οξυγόνου πέφτει, το ποσοστό του διοξειδίου του άνθρακα που αναπνέει το πλήρωμα θα αυξάνεται. «Καθώς τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα αυξάνονται, τότε γίνεται σαν ηρεμιστικό, γίνεται σαν αναισθητικό αέριο, και θα πέσετε για ύπνο», είπε.

Η εισπνοή υψηλών επιπέδων του αερίου μπορεί να οδηγήσει σε υπερκαπνία, γνωστή και ως τοξικότητα του διοξειδίου του άνθρακα. Υπό κανονικές συνθήκες, η τιμή της πίεσης του διοξειδίου του άνθρακα στις μετρήσεις των αρτηριών του αίματος θα πρέπει να βρίσκεται μεταξύ 35 και 45 mmHg.

Οτιδήποτε πάνω από 45 mmHg – μια υψηλή συγκέντρωση του αερίου στις αρτηρίες του σώματος – προκαλεί αλλαγές στην εγκεφαλική δραστηριότητα που επηρεάζουν αρνητικά τόσο τον λεπτό μυϊκό έλεγχο όσο και τη λογική, καθώς μειώνονται τα επίπεδα οξυγόνου. Αυτό περιλαμβάνει πονοκεφάλους, διπλωπία και έλλειψη συγκέντρωσης ή ασφυξία. Αν όλα αυτά δεν αντιμετωπιστούν, είναι θανατηφόρα.

Οι άνθρωποι μπορούν να επιβιώσουν περίπου 15λεπτά χωρίς οξυγόνο, αν και χάνουν τις αισθήσεις τους πολύ νωρίτερα, με την εγκεφαλική βλάβη να είναι πιθανή μετά από λίγα μόλις λεπτά χωρίς αέρα.

Ομοίως, ο πρώην δύτης Clearance Diver του Βασιλικού Ναυτικού Sinclair προειδοποίησε, επίσης, ότι οι πέντε επιβάτες θα μπορούσαν ήδη να έχουν υποκύψει σε αυτά τα τοξικά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα.

Σύμφωνα με τον ίδιο «τέτοια υποβρύχια έχουν μπαταρίες που έχουν πεπερασμένη διάρκεια ζωής και διαθέτουν καθαριστές CO2. Αν αυτά σταματήσουν να λειτουργούν, οι άνθρωποι θα μπορούσαν να πάθουν ασφυξία πριν καν τελειώσει το οξυγόνο, καθώς το τοξικό αέριο γεμίζει τους πνεύμονές τους. Θα είναι θέμα ωρών να πεθάνουν και αυτοί. Η συσσώρευση του αερίου θα τους έκανε να νιώσουν πολύ γρήγορα υπνηλία και θα λιποθυμούσαν από αυτό».

«Το CO2 δεν θα μπορούσε να πάει πουθενά. Ανησυχώ ότι αυτό μπορεί να έχει ήδη συμβεί. Είναι ένα απόλυτο εφιαλτικό σενάριο, το χειρότερο που θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί οποιοσδήποτε δύτης», κατέληξε.