Ένα πρωινό του Αυγούστου του 2021, ένα ζευγάρι ξύπνησε στο σπίτι του στη Βρετανία και έμειναν έκπληκτοι, όταν είδαν πως ο Banksy είχε διακοσμήσει την πλευρά του ακινήτου τους με έναν γλάρο ύψους 6 μέτρων. Ο γλάρος, όμως, έμελλε να είναι για αυτούς, ένας «ζωντανός εφιάλτης».

Οι ιδιοκτήτες του σπιτιού, ο Garry και η Gokean Coutts, έμειναν άναυδοι όταν οι ενοικιαστές τους τούς είπαν για το έργο του καλλιτέχνη έξω από το σπίτι τους στο Lowestoft του Suffolk.

Ο Banksy – ο πιο διάσημος καλλιτέχνης του δρόμου στη Βρετανία – είναι γνωστός για την τυχαία επιλογή σπιτιών για να τοποθετήσει τα έργα τέχνης του, εκτοξεύοντας συχνά την αξία τους κατά εκατομμύρια. Αλλά οι Coutts είπαν ότι πρέπει να προσλάβουν νυχτοφύλακα για να αποτρέψουν τους κλέφτες. Οι υπάλληλοι του δημοτικού συμβουλίου, όμως, τους είπαν ότι θα πρέπει να ξοδεύουν 46.000 ευρώ το χρόνο για τη συντήρησή του.

Τελικά, βρήκαν τη συντήρηση της τοιχογραφίας τόσο ενοχλητική, που τον περασμένο μήνα προσέλαβαν έναν γερανό για να την αφαιρέσουν.

Ο κ. Coutts, ένας συνταξιούχος εργολάβος, δήλωσε: «Στην αρχή ήταν προφανώς απίστευτο, αλλά καθώς τα πράγματα προχωρούσαν, έγινε εξαιρετικά αγχωτικό. Δεν είμαι σίγουρος ότι ο Banksy αντιλαμβάνεται τις απρόβλεπτες συνέπειες για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Αν μπορούσαμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω, θα το ξανακάναμε. Το συμβούλιο επικοινώνησε μαζί μας για να μας πει ότι θα μπορούσαν να βάλουν εντολή διατήρησης του έργου και ότι θα ήμασταν υπεύθυνοι για τη συντήρησή του με κόστος 46.000 ευρώ ετησίως».

«Χρειάστηκε να προσλάβω έναν νυχτοφύλακα για να το προσέχει αφού κάποιος έκλεψε μέρος του και προσπάθησε να το πουλήσει στο Facebook. Μια άλλη φορά, βάνδαλοι πιάστηκαν με δώδεκα δοχεία λευκής μπογιάς και προφανώς επρόκειτο να το βάψουν» κατήγγειλε ο ίδιος, σύμφωνα με το dailymail.co.uk.

Το έργο τέχνης βάρους 22 τόνων απομακρύνθηκε τελικά από το σημείο, αφού το ζευγάρι προσέλαβε μια κατασκευαστική εταιρεία και οι υπάλληλοι του συμβουλίου ενέκριναν το κλείσιμο του δρόμου. Η κατασκευαστική εταιρεία ενίσχυσε τον τοίχο με 12 στρώματα ρητίνης, υαλοβάμβακα και πέντε τόνους χάλυβα πριν χρησιμοποιήσει έναν γερανό για να το αφαιρέσει.

Αλλά ο κ. και η κ. Coutts χαρακτήρισαν την αφαίρεση ως «τεράστιο κατόρθωμα» που τους κόστισε 57.000 ευρώ σε αμοιβές και με άλλες πληρωμές που δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί. Το ζευγάρι ελπίζει τώρα να πουλήσει το έργο τέχνης, ενώ υπόσχεται να το αντικαταστήσει με ένα αντίγραφο.