Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα στοιχεία του 14χρονου που άνοιξε πυρ στο δημοτικό σχολείο που φοιτούσε στο Βελιγράδι και σύμφωνα με τα σερβικά ΜΜΕ, είχε καταστρώσει ένα λεπτομερές σχέδιο για να αφαιρέσει ζωές.

Το Associated Press αναφέρει ότι δράστης είναι ο 14χρονος Kosta Kecmanovic που κατάγεται από οικογένεια γιατρών και χαρακτηρίζεται «καλός μαθητής», ενώ γνωστοί τον περιγράφουν ως «κλειστό χαρακτήρα».

Στο δημοτικό σχολείο που επιτέθηκε, εντάχθηκε πρόσφατα, ενώ χρησιμοποίησε όπλα του πατέρα του. Στο σπίτι του βρέθηκε κατάλογος με τα ονόματα των μαθητών που ήθελε να σκοτώσει, αλλά και σχεδιάγραμμα του σχολείου. Παράλληλα, διαπιστώθηκε πως η ημερομηνία της επίθεσης, την επέλεξε, επειδή η τάξη του, τη δεύτερη ώρα, είχε το μάθημα της Ιστορίας και η αίθουσα όπου γίνεται η διδασκαλία βρίσκεται πολύ κοντά στην είσοδο.

Ο διοικητής της αστυνομίας ανέφερε ότι ο έφηβος χρησιμοποίησε το πιστόλι του πατέρα του 9 χιλιοστών και ότι κατά τη διάρκεια της επίθεσης άλλαξε τρεις γεμιστήρες. Περιγράφοντας την επίθεση ανέφερε ότι ο δράστης αρχικά πυροβόλησε τον φύλακα στην είσοδο του σχολείου τραυματίζοντάς τον θανάσιμα.

Το δημοτικό σχολείο που σημειώθηκε το μακελειό

Στη συνέχεια πυροβόλησε και σκότωσε τις δύο μαθήτριες που ήταν επιμελήτριες στον προθάλαμο του κτιρίου, άλλαξε γεμιστήρα και εισήλθε στην αίθουσα διδασκαλίας του μαθήματος της Ιστορίας και αφού πυροβόλησε την καθηγήτρια άνοιξε πυρ κατά των συμμαθητών του. Βγήκε στο προαύλιο του σχολείου όπου βρίσκονταν μαθητές μικρότερων τάξεων, άλλαξε ξανά γεμιστήρα, αλλά επενέβη η αστυνομία και τον ακινητοποίησε.

Μάρτυρες αναφέρουν ότι ο έφηβος μπήκε στην τάξη και πρώτα πυροβόλησε τη δασκάλα και στη συνέχεια πως άνοιξε πυρ προς τους συμμαθητές του, με μερικούς να καταφέρνουν να διαφεύγουν.

Μέχρι στιγμής, τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν αδιευκρίνιστα και το σερβικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως οκτώ μαθητές και ένας σχολικός φύλακας σκοτώθηκαν, ενώ έξι μαθητές νοσηλεύονται μαζί με μία δασκάλα.

Φωτογραφία του 14χρονου δράστη που διακινείται από διάφορους χρήστες στα social media:

«Ξεκίνησε να πυροβολεί αδιακρίτως»

Ο Μίλαν Μιλόσεβιτς, ο πατέρας ενός εκ των παιδιών στο σχολείο Vladislav Ribnikar, είπε ότι η κόρη του βρισκόταν μέσα στην τάξη όταν ο έφηβος άνοιξε πυρ.

«Κατάφερε να ξεφύγει. (Το αγόρι)…πυροβόλησε πρώτα τη δασκάλα και έπειτα ξεκίνησε να πυροβολεί αδιακρίτως», είπε ο Μιλόσεβιτς στο δίκτυο N1.

«Είδα τον φρουρό ασφαλείας πεσμένο κάτω από το τραπέζι. Είδα δύο κορίτσια με αίμα στις μπλούζες τους. Λένε ότι (ο φερόμενος δράστης) ήταν ήσυχος και καλός μαθητής. Είχε έρθει στην τάξη πρόσφατα», πρόσθεσε ο Μιλόσεβιτς, ο οποίος έσπευσε στο σχολείο μετά την επίθεση.

Ο Μίλαν Νεντέλτζκοβιτς, ο δήμαρχος της συνοικίας Βρατσάρ στο κεντρικό Βελιγράδι όπου βρίσκεται το σχολείο, είπε ότι οι γιατροί δίνουν μάχη για να σώσουν τη ζωή της δασκάλας.

«Είδα παιδιά να φεύγουν τρέχοντας από το σχολείο και να ουρλιάζουν. Ήρθαν γονείς πανικόβλητοι. Αργότερα άκουσα τρεις πυροβολισμούς», είπε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTS μια μαθήτρια που φοιτά σε παρακείμενο γυμνάσιο.

Ακολουθούν φωτογραφίες του Associated Press από το σημείο της επίθεσης: