Στους 89 ανέρχεται, έως τώρα, ο αριθμός των νεκρών μεταξύ των οπαδών μιας αίρεσης στην Κένυα, οι οποίοι πίστευαν ότι θα πάνε στον παράδεισο αν λιμοκτονήσουν, σύμφωνα με τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Kithure Kindiki. Ο ίδιος ζητά από τον ηγέτη της ομάδας να περάσει στη φυλακή το υπόλοιπο της ζωής του.

Ο απολογισμός αυξάνεται σταθερά τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι αρχές έχουν πραγματοποιήσει εκταφές μαζικών τάφων που βρέθηκαν σε μια περιοχή 800 στρεμμάτων του δάσους Σακαχόλα στην ανατολική Κένυα, όπου είχε την έδρα της η αυτοαποκαλούμενη «Good News International Church».

Οι περισσότεροι από τους νεκρούς ανασύρθηκαν από ρηχούς τάφους, ενώ εντοπίστηκε και ένας μικρός αριθμός ανθρώπων, οι οποίοι αν και αρχικά βρέθηκαν ζωντανοί και αδυνατισμένο, αργότερα πέθαναν. «Πέρα από τον αριθμό που δόθηκε χθες, που ήταν 73, καταφέραμε να ανακαλύψουμε μέχρι αυτή την ώρα άλλα 16 πτώματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 89», δήλωσε ο Kindiki στους δημοσιογράφους στο σημείο.

Τα βίντεο των ειδήσεων έδειχναν λασπωμένες καλύβες με σκεπές από φοινικόξυλα, διάσπαρτες ανάμεσα σε συστάδες αγκαθωτών δέντρων και θάμνων. Οι χώροι εκταφής είχαν αποκλειστεί και ομάδες ανδρών, μερικοί από τους οποίους φορούσαν λευκές προστατευτικές φόρμες και μάσκες, φαίνονταν να μεταφέρουν πτώματα τυλιγμένα σε μπλε και λευκές σακούλες για πτώματα.

Υπουργός Εσωτερικών Κένυας: Δεν περιμένουμε ότι ο αρχηγός της αίρεσης θα βγει ποτέ από τη φυλακή

Ο Kindiki δήλωσε ότι άλλοι τρεις άνθρωποι διασώθηκαν ζωντανοί, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των επιζώντων που έχουν βρεθεί, μέχρι στιγμής, σε 34. «Προσευχόμαστε ο Θεός να τους βοηθήσει να ξεπεράσουν το τραύμα, να τους βοηθήσει να συνέλθουν και να διηγηθούν την ιστορία του πώς μια φορά ένας Κενυάτης, ένας συνάνθρωπός μας, αποφάσισε να βλάψει τόσους πολλούς ανθρώπους, άκαρδα, κρυμμένος κάτω από τις ιερές γραφές», είπε.

Σύμφωνα με το Reuters, ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω. Ο Ερυθρός Σταυρός της Κένυας ανέφερε ότι περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχουν δηλωθεί ως αγνοούμενοι σε ένα γραφείο εντοπισμού και παροχής συμβουλών που έχει δημιουργήσει σε ένα τοπικό νοσοκομείο.

Ο αρχηγός της αίρεσης, Paul Mackenzie, συνελήφθη στις 14 Απριλίου, ενώ άλλα 14 μέλη της αίρεσης βρίσκονται υπό κράτηση, σύμφωνα με την αστυνομία. Τα κενυατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Mackenzie αρνείται να φάει και να πιει νερό. «Δεν περιμένουμε ότι ο κ. Mackenzie θα βγει από τη φυλακή για το υπόλοιπο της ζωής του», δήλωσε ο Kindiki, προσθέτοντας ότι όποιος τον βοήθησε σκάβοντας τάφους ή πετώντας πτώματα, θα πρέπει, επίσης, να αντιμετωπίσει τις αυστηρότερες ποινές που προβλέπει ο νόμος.

«Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι αυτό δεν έπρεπε να είχε συμβεί», δήλωσε ο Kindiki, περιγράφοντας τα γεγονότα στο δάσος Σακαχόλα ως σημείο καμπής για την απειλή που συνιστά ο θρησκευτικός εξτρεμισμός. «Αλλά η κυβέρνηση την οποία εκπροσωπώ εδώ, θέλει να διαβεβαιώσει το έθνος της Κένυας ότι δε θα ξανασυμβεί κάτι τέτοιο», δήλωσε.