Συνεχίζεται το θρίλερ στο Σουδάν ανάμεσα στην πραξικοπηματική κυβέρνηση και παραστρατιωτικές ομάδες, με νεότερες πληροφορίες να αναφέρουν πως αγνοείται το ασθενοφόρο που μετέφερε τους δύο Έλληνες τραυματίες.

Ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, κ. Σάββας, μίλησε στον ΣΚΑΪ και ανέφερε πως τελευταία φορά εθεάθησαν σε καροτσάκια σε είσοδο βομβαρδισμένου νοσοκομείου. Τότε, πήγε ένα ασθενοφόρο να τους παραλάβει για να τους μεταφέρει σε έναν χώρο της ελληνικής κοινότητας ώστε να είναι ασφαλείς.

Ωστόσο, η επικοινωνία διακόπηκε και έκτοτε η τύχη τους αγνοείται, αφού κανείς δεν γνωρίζει που είναι, ούτε μπορεί να τους εντοπίσει.

Τουλάχιστον 200 νεκροί

Το κέντρο των ένοπλων συγκρούσεων είναι η πρωτεύουσα Χαρτούμ και με βάση τα διεθνή ΜΜΕ, τουλάχιστον 200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 1.800 έχουν τραυματισθεί σε πέντε ημέρες συγκρούσεων, σε έναν απολογισμό που είναι βέβαιο ότι δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα.

Από το Σάββατο, η διεθνής κοινότητα απευθύνει εκκλήσεις για διάλογο. Αλλά οι δύο στρατηγοί, που βρίσκονται πλέον σε υπαρξιακή ένοπλη αντιπαράθεση, κωφεύουν στις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός ή έστω μία προσωρινή εκεχειρία για την απομάκρυνση των αμάχων από τις πιο επικίνδυνες συνοικίες.

Ωστόσο, τα σύντομα διαστήματα που οι συγκρούσεις σταματούν, συχνότερα για ανεφοδιασμό σε πυρομαχικά ή για τη μετακίνηση των δυνάμεων, κάθε μέρα ομάδες Σουδανών κατορθώνουν να βγουν από το Χαρτούμ.

Έτσι, πεζή ή με αυτοκίνητα, σε δρόμους σπαρμένους με πτώματα και απανθρακωμένα στρατιωτικά οχήματα, χιλιάδες Σουδανοί προσπαθούν να περάσουν μέσα από διασταυρούμενα πυρά των παραστρατιωτικών δυνάμεων του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν ή Χεμεντί και του σουδανικού στρατού του οποίου ηγείται ο στρατηγός Αμπντέλ Φάταχ αλ-Μπουρχάν που συγκρούονται μετά το πραξικόπημα που οργάνωσαν από κοινού το 2021.