Η Αν Κιστ-Μπάτλερ είναι η πρώτη γυναίκα που τίθεται επικεφαλής της Βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών GCHQ, καθώς θα αναλάβει τα νέα της καθήκοντα από τον ερχόμενο μήνα.

«Η Αν Κιστ-Μπάτλερ έχει ένα εντυπωσιακό βιογραφικό στην καρδιά του δικτύου εθνικής ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου. Έχει συμβάλει στην αντιμετώπιση των απειλών που προέρχονται από τρομοκράτες, εγκληματίες του κυβερνοχώρου και κακόβουλες ξένες δυνάμεις. Είναι η ιδανική υποψήφια για να ηγηθεί της GCHQ. Η Αν θα χρησιμοποιήσει την τεράστια εμπειρία της για να κρατήσει το βρετανικό κοινό ασφαλές», τόνισε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι ανακοινώνοντας τον διορισμό της.

Η κα Κιστ-Μπάτλερ είναι μητέρα τριών παιδιών και αυτή τη στιγμή υπηρετεί ως Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια της ΜΙ5 με αρμοδιότητες μεταξύ άλλων τον συντονισμό της υπηρεσία της με συμμαχικές δυνάμεις για την αντιμετώπιση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Είχα το προνόμιο να εργαστώ στη GCHQ πριν από μερικά χρόνια. Γνωρίζω λοιπόν πως γίνομαι και πάλι μέλος μιας ομάδας ανθρώπων υψηλού επιπέδου, από διαφορετικά υπόβαθρα, με ευρύ φάσμα δεξιοτήτων, που έχουν όλοι ένα σκοπό: να κάνουμε τη χώρα μας ασφαλέστερη και συνεπώς πιο ευημερούσα. Θέλω με πάθος να συνεχίσω να εξασφαλίζω ότι η GCHQ είναι ένας οργανισμός όπου όλοι μπορούν να αποδώσουν στο μέγιστο», δήλωσε η κα Κιστ-Μπάτλερ αμέσως μετά τον διορισμό της.

Θα διαδεχθεί τον σερ Τζέρεμι Φλέμινγκ, o οποίος έχει ανακοινώσει την παραίτηση του από τον Ιανουάριο έπειτα από έξι χρόνια στην θέση αυτή.

Η GCHQ ( Επιτελείο Κυβερνητικών Επικοινωνιών) είναι η υπηρεσία πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου που ερευνά θέματα του διαδικτύου που αφορούν την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Συνεργάζεται στενά τόσο με την ΜΙ6 και την ΜΙ5 όσο και με την αστυνομία, το Υπουργείο Άμυνας, με ανάλογες υπηρεσίες του εξωτερικού καθώς επίσης και με την ακαδημαϊκή κοινότητα.

H MI5 είναι η μυστική υπηρεσία πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου που συλλέγει και επεξεργάζεται πληροφορίες από το εσωτερικό της χώρας ενώ η MI6 εστιάζει τις έρευνες της εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου.