Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα και την Τρίτη περιοδεία στα Βαλκάνια στο πλαίσιο της οποίας θα επισκεφθεί τη Λιουμπλιάνα, το Ζάγκρεμπ, το Βελιγράδι και την Πρίστινα.

Η κατάσταση στην περιοχή θα βρεθεί στο επίκεντρο της αυριανής συνάντησης του κ. Βαν Ρόμπεϊ με τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας, Μπορούτ Παχόρ στη Λιουμπλιάνα.

Κατά την πρώτη επίσκεψή του στην περιοχή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η χώρα του οποίου, το Βέλγιο, ανέλαβε την προεδρία της Ε.Ε. το τρέχον εξάμηνο, αναμένεται να μεταφέρει το μήνυμα ότι η ένταξη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. παραμένει προτεραιότητα της Ένωσης.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου έχει τονίσει επανειλημμένως ότι η ενσωμάτωση της περιοχής στην Ε.Ε. είναι ο μοναδικός τρόπος για να διασφαλιστεί η ειρήνη και η σταθερότητα στο συγκεκριμένο χώρο.

Ο πρόεδρος της Ε.Ε. και ο Σλοβένος πρωθυπουργός θα ανταλλάξουν απόψεις για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ε.Ε και θέματα που αφορούν την ευρωζώνη, όπως ανακοινώθηκε από την υπηρεσία ενημέρωσης της σλοβενικής κυβέρνησης. Επίσης, θα αναφερθούν στη συνέχιση της Διαδικασίας του Μπρντο, η οποία άρχισε στη διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια που διοργανώθηκε στη Σλοβενία τον περασμένο Μάρτιο.

Ο κ. Βαν Ρόμπεϊ είχε προσκληθεί να συμμετάσχει στη διάσκεψη, αλλά τελικά δεν έλαβε μέρος, όταν ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντις ακύρωσε τη συμμετοχή του σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παρουσία εκπροσώπων του Κοσσόβου.

Ο Σλοβένος πρωθυπουργός είχε τότε σχολιάσει ότι η απουσία του κ. Βαν Ρόμπεϊ και της Ισπανίας, ως προεδρεύουσας χώρας στην Ε.Ε. απέδειξε ότι η Ε.Ε. φοβάται την πολύπλοκη κατάσταση στα Βαλκάνια και άφησε για μία ακόμη φορά την πρωτοβουλία στις ΗΠΑ.

Οι σχέσεις αποκαταστάθηκαν τον Ιούνιο σε συνάντηση στις Βρυξέλλες. Ο κ. Παχόρ δήλωσε ύστερα από συνάντηση με τον κ. Βαν Ρόμπεϊ ότι ο πρόεδρος της Ε.Ε. αρχίζοντας την περιοδεία του στα Βαλκάνια από τη Λιουμπλιάνα αναγνωρίζει τη Σλοβενία και θα ζητήσει να ενημερωθεί για τις σλοβενικές θέσεις πριν από τις επισκέψεις στις άλλες χώρες της περιοχής.

Η επίσκεψη του κ. Βαν Ρόμπεϊ στο Ζάγκρεμπ πραγματοποιείται μετά την πρόσφατη ενταξιακή διάσκεψη Κροατίας – ΕΕ, κατά την οποία άνοιξαν τα τρία τελευταία κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Το Ζάγκρεμπ ελπίζει να ολοκληρώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις έως το τέλος του έτους ή στις αρχές του 2011.

Η Σερβία αναμένει να εξασφαλίσει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας και η προοπτική αυτή ενισχύθηκε τον Ιούνιο με την απόφαση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών – μελών της Ε.Ε. να προχωρήσει η διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας σύνδεσης και σταθεροποίησης (SAA) με τη Σερβία, αφού είχαν προηγηθεί διαβουλεύσεις με το γενικό εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία.