Την ώρα που η παρέμβαση της Κίνας στον πόλεμο στην Ουκρανία τρομάζει τη Δύση, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τρομάζει και πάλι και προκαλεί ανησυχία διεθνώς για κλιμάκωση της σύγκρουσης και χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων.

Ο Πούτιν προανήγγειλε χθες πως η χώρα του θα ενισχύσει περαιτέρω το πυρηνικό οπλοστάσιό της και θα ξεκινήσει μαζική παραγωγή υπερηχητικών πυραύλων, ενόψει της σημερινής γιορτής των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Σε διάγγελμά του για την «Ημέρα των Υπερασπιστών της Πατρίδας», ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου είπε ότι φέτος θα αναπτυχθούν τα πρώτα συστήματα εκτόξευσης διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων Sarmat (γνωστών στη Δύση και ως «Satan 2»).

Παράλληλα, θα συνεχίσουμε τη μαζική παραγωγή υπερηχητικών πυραύλων αέρος-εδάφους Kinzhal και θα ξεκινήσουμε τη μαζική παραγωγή αντιπλοϊκών υπερηχητικών πυραύλων Zircon», είπε ο Πούτιν.

Νωρίτερα χθες, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ διαβεβαίωσε ότι η απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συμμετοχή της στη συνθήκη New START για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων, «δεν μας φέρνει πιο κοντά σε έναν πυρηνικό πόλεμο».

Μπάιντεν: «Μεγάλο λάθος» του Πούτιν η αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στη συνθήκη New START

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC ότι δεν εκλαμβάνει την απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να αναστείλει προσωρινά τη συμμετοχή της Ρωσίας στη συνθήκη New START ως ένδειξη ότι ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου εξετάζει το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων, αν και τη χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος».

«Είναι μεγάλο λάθος να το κάνεις αυτό. Όχι πολύ υπεύθυνο. Αλλά δεν το εκλαμβάνω ως ένδειξη ότι σκέφτεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα», είπε ο αμερικανός πρόεδρος στον δημοσιογράφο Ντέιβιντ Μιούιρ.

Τον ίδιο χαρακτηρισμό (σ.σ. «μεγάλο λάθος») χρησιμοποίησε χθες Τετάρτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη συνάντηση που είχε με τους ηγέτες των «Εννέα του Βουκουρεστίου» (εννέα ανατολικοευρωπαϊκών χωρών μελών του ΝΑΤΟ) στη Βαρσοβία. Επανέλαβε ότι θα υπερασπιστεί «κάθε σπιθαμή εδάφους του ΝΑΤΟ», επιχειρώντας να καθησυχάσει τους συμμάχους της ανατολικής πτέρυγας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου μετά την εξέλιξη αυτή.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την Τρίτη την αναστολή της συμμετοχής της χώρας του στη συνθήκη New START με τις ΗΠΑ για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων. Η συνθήκη προβλέπει ανώτατο όριο στον αριθμό των πυρηνικών όπλων που αναπτύσσει κάθε χώρα, καθώς και επιθεωρήσεις πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Γερμανικός Τύπος: Κίνδυνος κλιμάκωσης στην Ουκρανία

Χθες ο γερμανικός Τύπος σχολίαζε την εκτενέστατη ομιλία του Πούτιν προς τον ρωσικό λαό την Τρίτη, όπου ανακοίνωσε μεταξύ άλλων τη μονομερή αναστολή της συμφωνίας για τον πυρηνικό αφοπλισμό. «Ο πρόεδρος της Ρωσίας για άλλη μία φορά διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και […] μέχρι τώρα, αυτή η αφήγηση του είναι απαραίτητη», σχολίαζε η Süddeutsche Zeitung. «Σε έναν χρόνο η Ρωσία θα εκλέξει και πάλι πρόεδρο, χωρίς βέβαια πραγματικές εκλογές, και αυτή η ομιλία φαντάζει σαν την αρχή μίας μακροχρόνιας εκστρατείας για την εδραίωση της σχεδόν απεριόριστης εξουσίας του. […] Εάν πιστέψει κανείς τον Πούτιν, η χώρα δεν πάει και τόσο άσχημα: ρεκόρ στις σοδειές, τεράστιες εξαγωγές σιταριού, νέοι εμπορικοί διάδρομοι προς την Ινδία και την Νοτιοανατολική Ασία και τέλος στο οικονομικό χάος της δεκαετίας του ’90 στο οποίο δυτικοί σύμβουλοι υποτίθεται ότι είχαν οδηγήσει την τότε Ρωσία. Είναι απλό: η Ρωσία έχει έρθει σε ρήξη με τη Δύση».

Από την άλλη πλευρά, σε ομιλία του στη Βαρσοβία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έθεσε τη νίκη της Ουκρανίας ως ζήτημα αρχής για τις δυτικές δημοκρατίες. «Ο Πούτιν μπορεί να εκλάβει ως προειδοποίηση και τον τρόπο με τον οποίο αναφέρθηκε ο Μπάιντεν στη Μολδαβία», παρατηρούσε το RedaktionsNetzwerk Deutschland, σύμφωνα με τη Deutsche Welle. «Δήλωσε πως “εμείς” είμαστε υπερήφανοι και ότι “εμείς” υπερασπιζόμαστε επίσης την ελευθερία της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, παρ’ ότι αυτή δεν είναι κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ. Σε αυτή την περίπτωση, το “εμείς” αναφέρεται στους δυτικούς συμμάχους, καθώς και σε όλα τα κράτη του Ο.Η.Ε. που μίλησαν ενάντια στον ρωσικό επιθετικό πόλεμο. Έτσι, αυτή η μέρα έφτασε στο τέλος της, χωρίς να υπάρχει ούτε ίχνος ελπίδας για κατάπαυση πυρός ή ειρήνη. Αντιθέτως, την παραμονή της επετείου της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Ρωσία και η Δύση βρίσκονται στα πρόθυρα μιας περαιτέρω κλιμάκωσης του πολέμου».