Σε τουλάχιστον 25 ανέρχονται οι νεκροί από την κατολίσθηση που καταπλάκωσε τη 16η Δεκεμβρίου κατασκήνωση που λειτουργούσε χωρίς άδεια στη Μαλαισία. Ανάμεσά τους είναι οκτώ παιδιά, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των αρχών, μετά τον εντοπισμό του πτώματος μικρού κοριτσιού χθες Τρίτη (20/12) από τα σωστικά συνεργεία.

Αξιωματικός της αστυνομίας στην περιοχή διευκρίνισε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, πως το παιδί ήταν ηλικίας μεταξύ έξι και δέκα ετών και ότι εντοπίστηκε σε βάθος πέντε μέτρων.

Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων τις έρευνες στο λασπώδες έδαφος του αγροκτήματος όπου λειτουργούσε η κατασκήνωση για να βρουν τους τελευταίους οκτώ αγνοούμενους.

Η κατολίσθηση σημειώθηκε κοντά στην πόλη Μπάταγκ Κάλι, στην περιφέρεια της πρωτεύουσας Κουάλα Λουμπούρ.

Σύμφωνα με αξιωματούχους πάνω από 90 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους κοιμούνταν, βρίσκονταν επιτόπου στη στιγμή που τεράστιοι όγκοι λάσπης, βράχων, ξεριζωμένων δέντρων έπεσαν πάνω στον καταυλισμό, όχι μακριά από ορεινό τουριστικό προορισμό όπου λειτουργεί καζίνο.

Περίπου 680 άνθρωποι, με επικεφαλής πυροσβέστες και αστυνομικούς, συνεχίζουν τις έρευνες. 61 άνθρωποι βρέθηκαν σώοι.

Σύμφωνα με τις αρχές, η κατασκήνωση λειτουργούσε χωρίς άδεια και οι άνθρωποι που εκμεταλλεύονταν τον χώρο θα τιμωρηθούν αυστηρά εάν αποδειχθεί πως έχουν ευθύνες για το δυστύχημα.

Οι κατολισθήσεις είναι συχνές στη Μαλαισία, ιδίως την περίοδο των βροχών, περί τα τέλη κάθε χρονιάς. Όμως δεν είχαν σημειωθεί έντονες βροχοπτώσεις τελευταία στην περιοχή όπου εκτυλίχθηκε η καταστροφή.

Τον Μάρτιο, τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν κατολίσθηση καταπλάκωσε τέσσερα σπίτια σε προάστιο της πρωτεύουσας Κουάλα Λουμπούρ.

Πριν από έναν χρόνο, περίπου 21.000 άνθρωποι είχαν εκτοπιστεί εξαιτίας πλημμυρών σε επτά πολιτείες της Μαλαισίας.

Το 1993, γιγαντιαία κατολίσθηση λάσπης έπειτα από καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσε την κατάρρευση 12ώροφης πολυκατοικίας κοντά στην πρωτεύουσα, στοιχίζοντας τη ζωή σε 48 ανθρώπους. Επρόκειτο για μια από τις χειρότερες τέτοιες καταστροφές στην ιστορία της Μαλαισίας.