Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να είναι σε εξέλιξη, όμως δεν εξελίσσεται σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό της Ρωσίας και οι Financial Times σε νέο δημοσίευμα αναλύουν τα σενάρια που υπάρχουν, σε περίπτωση που ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάνει χρήση πυρηνικών όπλων.

Συγκεκριμένα, το τελευταίο χρονικό διάστημα σε πολλά δυτικά ΜΜΕ έχουν φουντώσει οι αναφορές για καταφυγή της Μόσχας στην «έσχατη λύση», ώστε να αντιστραφεί το κλίμα για τον ρωσικό στρατό.

Έτσι, οι ft.com συγκέντρωσαν τα τρία βασικά σενάρια, όπου σύμφωνα με το πρώτο, η Μόσχα ίσως επιλέξει ένα χτύπημα «επίδειξης», το οποίο δεν θα προκαλέσει τον θάνατο όλων, όπως μια υπόγεια έκρηξη, πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, ίσως κάπου ψηλά στον ουρανό πάνω από την Ουκρανία, ή σε ακατοίκητο σημείο, όπως λόγου χάρη στο Φιδονήσι.

Αλλά ακόμη ένα «χτύπημα επίδειξης» θα σηματοδοτούσε την έναρξη μιας κλιμάκωσης και θα άνοιγε την πόρτα για μια ρωσική επίθεση σε μεγάλη πόλη, πυροδοτώντας παγκόσμια κατακραυγή χωρίς στρατιωτικά οφέλη για τον Πούτιν.

Πούτιν

Επίσης, η δεύτερη πιθανότητα είναι ένα πλήγμα κατά ουκρανικού στρατιωτικού στόχου ή σε σημαντική ουκρανική υποδομή, όπως επί παραδείγματι στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια. Αλλά και εδώ παραμένει ανοικτό πόσο χρήσιμο θα ήταν ένα τέτοιο χτύπημα για τον Πούτιν, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις είναι λίαν διεσπαρμένες και δεν θα είχε νόημα μια επίθεση σε εδάφη που κατέχει η Ρωσία, αφού σε μια τέτοια περίπτωση η εκλυθείσα ραδιενέργεια θα έπληττε και δικές τις δυνάμεις.

Έπειτα, το τρίτο και εφιαλτικότερο σενάριο θα ήταν να αποφασίσει ο Πούτιν ένα πλήγμα σε κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, με απρόβλεπτη απάντηση από τη Συμμαχία, το άρθρο 5 της οποίας υποχρεώνει όλα τα μέλη της να συνδράμουν κράτος-μέλος που δέχεται επίθεση. Έτσι, η Ρωσία θα διακινδύνευε μια πυρηνική επίθεση αντιποίνων από τις ΗΠΑ.