Στη φυλακή μετά την επικύρωση από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας της καταδίκης του σε κάθειρξη 12 ετών για διαφθορά, στο πλαίσιο του οικονομικού σκανδάλου 1MDB οδηγήθηκε την Τρίτη (23/8) ο πρώην πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ.

«Μας είπαν ότι οδηγήθηκε στη φυλακή του Καζάνγκ, νότια της πρωτεύουσας Κουάλα Λουμπούρ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η νύφη του, η Νουρ Σαρμίλα Σαχίν.

Σύμφωνα με αναλυτές, η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου βάζει τέλος στις ελπίδες του Ραζάκ να επιστρέψει στην πολιτική.

Ήταν σκυθρωπός και έμοιαζε καταπτοημένος

Κατά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, ο 69χρονος πρώην πρωθυπουργός ήταν σκυθρωπός και έμοιαζε καταπτοημένος. Είχε δίπλα του τη σύζυγό του Ροσμάχ και τα δύο παιδιά του.

«Εκτιμάμε πως η έφεση δεν έχει καμία βάση. Εκτιμάμε ότι η καταδίκη και η ποινή είναι δίκαιες», δήλωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Μαϊμούν Τουάν Ματ όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Στη βάση των όσων έχουν προηγηθεί, εκτιμάμε ομοφώνως πως οι αποδείξεις που παρουσιάσθηκαν στη διάρκεια της δίκης δείχνουν αναντίρρητα πως είναι ένοχος για επτά κατηγορίες» συμπλήρωσε.

Ο Μαϊμούν επεσήμανε πως «θα ήταν σημαντικότατη παρωδία της δικαιοσύνης, αν ένα λογικό δικαστήριο, αντιμέτωπο με τέτοιες αποδείξεις, (…) κατέληγε στο συμπέρασμα ότι το πρόσωπο που άσκησε έφεση δεν είναι ένοχο των επτά κατηγοριών σε βάρος του».

Ο Νατζίμπ Ραζάκ είχε καταδικαστεί τον Ιούλιο 2020 σε κάθειρξη 12 ετών και πρόστιμο 210 εκατ. ρινγκίτ (47 εκατ. ευρώ) για την υπόθεση 1MDB, μια απάτη με παγκόσμιες διακλαδώσεις που αφορούσε δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με αναλυτές, η επικύρωση της καταδίκης του ακυρώνει πιθανότατα οποιαδήποτε σχέδια του πρώην πρωθυπουργού για να επιστρέψει στην πολιτική.

«Αν ο κ. Νατζίμπ κριθεί ένοχος, θα του απαγορευθεί να είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές. Όλα δείχνουν πως η πολιτική σταδιοδρομία του έχει τελειώσει», είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο πριν από την ανακοίνωση της ετυμηγορίας ο Τζέιμς Τσιν, καθηγητής ασιατικών σπουδών στο πανεπιστήμιο της Τασμανίας.

Εκλογές δεν προβλέπεται να διεξαχθούν στη χώρα πριν από το Σεπτέμβριο 2023.

Το μεγάλο αυτό σκάνδαλο είχε συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην εκλογική ήττα του συνασπισμού του Ραζάκ το Μάιο 2018.

Ο Νατζίμπ Ραζάκ και συνεργοί κατηγορούνταν ότι χρησιμοποίησαν για αγορές ειδών πολυτελείας, από ακίνητα μέχρι έργα τέχνης και ένα γιωτ, χρήματα που φέρεται ότι υπεξαίρεσαν από το ταμείο 1MDB, που είχε δημιουργηθεί αρχικά για να συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας της Μαλαισίας.

Παρά την καταδίκη του σε πρώτο βαθμό, ο πρώην πρωθυπουργός δεν είχε τεθεί υπό κράτηση εν αναμονή της εκδίκασης της έφεσής του.