Ο Guardian σε άρθρο που δημοσίευσε, διαφωνεί έντονα με τον ισχυρισμό των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών ότι εντοπίστηκε η δολοφόνος της Ντάρια Ντούκινα, καθώς τις θεωρεί αναξιόπιστες.

Όπως αναφέρει ο theguardian.com, τα στοιχεία που παρουσίασε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) είναι «αναξιόπιστα», γιατί η υπηρεσία αναφέρει ότι παρακολουθούν μεν συνέχεια την φερόμενη δράστιδα, όμως την άφησε να διαπράξει το έγκλημα και στη συνέχεια να φύγει από την χώρα.

Επίσης, σημειώνει ότι οι ισχυρισμοί της FSB αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό ενώ και η ουκρανική πλευρά αρνήθηκε την οποιαδήποτε εμπλοκή της στην επίθεση κατά του αυτοκινήτου που επέβαινε η Ντούγκινα. Ακόμη το Κίεβο σημειώνει ότι ο Ντούγκιν είναι ένα πρόσωπο του περιθωρίου και επιμένει ότι δεν έχει σχέση με την επίθεση. Την ίδια στιγμή ο Guardian υπογραμμίζει πως είναι αδύνατον να φανταστεί κανείς το κίνητρο για μια τέτοια αποστολή από το Κίεβο.

Ο θάνατος της κόρης του Ντούγκιν έρχεται σε μία στιγμή που συνεχίζονται οι μεγάλες μάχες ανάμεσα σε Ουκρανούς και Ρώσους στην Κριμαία. Επιχειρήσεις όπως ένα τολμηρό σχέδιο για να δελεάσουν μια ομάδα Ρώσων μισθοφόρων στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια δείχνουν ότι στις ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών υπάρχουν άνθρωποι που έχουν… μεγαλεπήβολα σχέδια.

«Παρόμοιες» περιπτώσεις

Πάντως, η ταχύτητα με την οποία η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών κατέληξε σε «αποδεικτικά» βίντεο, καθώς και αρκετές, μάλλον αινιγματικές πτυχές της ιστορίας της, σίγουρα δημιουργούν πολλά ερωτήματα.

Για μια υπηρεσία που απέτυχε να λύσει πολλές δολοφονίες υψηλού προφίλ στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των επικριτών του Πούτιν, η ταχύτητα των εργασιών της FSB σε αυτήν την υπόθεση είναι τόσο ύποπτη όσο και η έλλειψη προόδου σε άλλες περιπτώσεις.

Στο μεταξύ άλλες εκδοχές του συμβάντος, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, επίσης δείχνουν αβάσιμες. Την Κυριακή, ο πρώην Ρώσος βουλευτής Ilya Ponomarev, που πλέον ζει εξόριστος στο Κίεβο, ισχυρίστηκε ότι πίσω από την επίθεση ήταν αντάρτες από μια άγνωστη μέχρι τώρα ομάδα, που ονομάζεται Εθνικός Ρεπουμπλικανικός Στρατός, προσθέτοντας μια απροσδόκητη και ενδιαφέρουσα διάσταση στην υπόθεση. Αλλά ο Ponomarev δεν παρείχε κανένα στοιχείο και πολλοί παρατηρητές απέρριψαν τον ισχυρισμό ως διαφημιστικό κόλπο.