Το Ιράν δήλωσε σήμερα πως η Τεχεράνη είναι έτοιμη να καταλήξει σε μια «καλή συμφωνία» με τις παγκόσμιες δυνάμεις, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζαντέχ που μιλούσε σε συνέντευξη Τύπου που αναμεταδόθηκε τηλεοπτικά, επιρρίπτοντας στις ΗΠΑ την ευθύνη για τα προβλήματα στις συνομιλίες για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015.

«Ακόμη και σήμερα, είμαστε έτοιμοι να επιστρέψουμε στη Βιέννη για να καταλήξουμε σε μια καλή συμφωνία αν η Ουάσινγκτον εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της», είπε ο Χατιμπζαντέχ.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η πυρηνική συμφωνία φαινόταν να βρίσκεται κοντά στην αναβίωσή της τον Μάρτιο, όμως οι συνομιλίες διακόπηκαν έπειτα από διαφωνίες για το αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απέσυραν το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης που ελέγχει τις επίλεκτες ένοπλες δυνάμεις και τις στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών, που η Ουάσινγκτον κατηγορεί ότι διεξάγει παγκόσμια τρομοκρατική εκστρατεία, από τον κατάλογό τους των Ξένων Τρομοκρατικών Οργανώσεων (FTO).

Το 2018 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπαναχώρησε από τη συμφωνία, βάσει της οποίας το Ιράν περιόρισε το πυρηνικό πρόγραμμά του με αντάλλαγμα τη χαλάρωση οικονομικών κυρώσεων, με αποτέλεσμα η Τεχεράνη περίπου ένα χρόνο αργότερα να αρχίσει να παραβιάζει τους βασικούς πυρηνικούς περιορισμούς που της είχαν επιβληθεί.

Την περασμένη εβδομάδα οι ΗΠΑ είπαν πως περιμένουν μια εποικοδομητική απάντηση από το Ιράν για την αποκατάσταση της συμφωνίας χωρίς «εξωγενή» θέματα, μια πιθανή αναφορά στην απαίτηση του Ιράν οι Φρουροί να αφαιρεθούν από τον κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων των ΗΠΑ.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε σήμερα πως θα ήταν πρόωρο για το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία να κάνουν λόγο για άνοιγμα εκ νέου των πρεσβειών της μίας χώρας στην πρωτεύουσα της άλλης, έπειτα από πέντε γύρους συνομιλιών από πέρυσι ανάμεσα στις δύο αντίπαλες δυνάμεις για τη βελτίωση των σχέσεών τους.

«Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για άνοιγμα εκ νέου των πρεσβειών από την Τεχεράνη και το Ριάντ», είπε ο Σαΐντ Χατιμπζαντέχ, απαντώντας σε ερώτηση αν το ταξίδι Ιρανών προσκυνητών για το χατζ στη Σαουδική Αραβία μπορεί να είναι μια ένδειξη αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων.

Οι πρώτοι 39.635 Ιρανοί προσκυνητές που έλαβαν άδεια προκειμένου να επιτελέσουν το θρησκευτικό τους καθήκον στη Μέκκα έφθασαν στη Σαουδική Αραβία αυτό τον μήνα.

Η κυρίως σουνιτική Σαουδική Αραβία και το σιιτικό Ιράν που έχουν εμπλακεί σε συγκρούσεις δι’ αντιπροσώπων στη Μέση Ανατολή, ξεκίνησαν απευθείας συνομιλίες πέρυσι στην προσπάθεια να περιορίσουν τις εντάσεις.

Τον Απρίλιο, οι δύο χώρες διεξήγαγαν τον πέμπτο γύρο συνομιλιών τους στο Ιράκ.

Το Ριάντ διέκοψε τις σχέσεις με την Τεχεράνη το 2016 όταν Ιρανοί διαδηλωτές επιτέθηκαν στη σαουδαραβική πρεσβεία στην ιρανική πρωτεύουσα μετά την εκτέλεση ενός σιίτη κληρικού στη Σαουδική Αραβία.