Το Ιράν και οι «Έξι» θα έχουν εκ νέου συνομιλίες στην Τουρκία στα τέλη Ιανουαρίου, μετέδωσε σήμερα η ιρανική κρατική τηλεόραση.

«Η συνάντηση στη Γενεύη ανάμεσα σε ιρανούς αξιωματούχους και στις έξι δυνάμεις ολοκληρώθηκε…συμφώνησαν να συναντηθούν και πάλι στην Κωνσταντινούπολη στα τέλη Ιανουαρίου», μετέδωσε η κρατική τηλεόραση χωρίς να επικαλεστεί κάποια πηγή.

Κατά τις διαπραγματεύσεις της Γενεύης, οι έξι δυνάμεις επιχείρησαν να ασκήσουν πιέσεις στο Ιράν να συζητήσει για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Αλλά το Ιράν ξεκαθάρισε ότι δεν θα συμφωνήσει να συζητήσει επ΄αυτού καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει στρατιωτική σύρραξη στη Μέση Ανατολή με δεινές επιπτώσεις για την διεθνή οικονομία.

«Το Ιράν θα συνεχίσει τις συνομιλίες μόνο αν αυτές βασίζονται στην αμοιβαία συνεργασία και μόνο αν πρόκειται για θέματα στα οποία συμφωνούν και οι δύο πλευρές», ανακοίνωσε ο επικεφαλής των ιρανών διαπραγματευτών για τα πυρηνικά, Σαϊντ Τζαλίλι.

«Δεν θα συζητήσουμε για τα πυρηνικά δικαιώματα του Ιράν και το Ιράν δεν θα δεχτεί ποτέ πίεση», είπε ο ίδιος στην κρατική τηλεόραση του Ιράν.

Υπογραμμίζοντας τη διάσταση μεταξύ των δύο πλευρών ο πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ είπε ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να είναι «γόνιμες» αν αρθούν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ιράν για τις πυρηνικές του δραστηριότητες.

Σε ομιλία του στο Ιράν ο πρόεδρος Αχμαντινεζάντ κάλεσε τους «Έξι» να αποδεχτούν δημοσίως το εθνικό «δικαίωμα» της χώρας λέγοντας ότι, αν δεν το πράξουν, θα «το μετανιώσουν».

Την ίδια ώρα, «ουσιώδεις και λεπτομερείς» χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, η οποία είχε το ρόλο του μεσολαβητή μεταξύ των δύο πλευρών.

«Μαζί με το Ιράν συμφωνήσαμε να συνεχιστούν αυτές οι συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, στα τέλη Ιανουαρίου, όπου σχεδιάζουμε να συζητήσουμε πρακτικά ζητήματα και τρόπους συνεργασίας προς την κατεύθυνση των σοβαρών ανησυχιών μας για τα πυρηνικά», είπε η Άστον σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των διήμερων διαπραγματεύσεων.