Ο στρατός των ΗΠΑ επιστρέφει στη Σομαλία, μετά την ανάδειξη του Χάσαν Σέιχ στη προεδρία της χώρας, καθώς η κυβέρνηση απειλείται με ανατροπή από την οργάνωση Σεμπάμπ, η οποία θέλει να εγκαθιδρύσει δικό της καθεστώς και να εφαρμόσει τον ισλαμικό νόμο.

Σύμφωνα με το Reuters, στη χώρα βρίσκονταν αρχικά περίπου 700 στρατιώτες, οι οποίοι αποσύρθηκαν όμως το 2020, ύστερα από εντολή που έδωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν ενέκρινε το αίτημα του υπουργείου Άμυνας να αποκατασταθεί η παρουσία των ΗΠΑ στη Σομαλία ώστε να καταστεί δυνατή η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των Σεμπάμπ», ανέφερε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος. «Πρόκειται για αναδιάταξη των δυνάμεων που πηγαινοέρχονταν στη Σομαλία ανά διαστήματα αφότου η προηγούμενη κυβέρνηση αποφάσισε την αποχώρηση», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Σημειώνεται, ότι το κοινοβούλιο της Σομαλίας εξέλεξε νέο πρόεδρο της χώρας τον 66χρονο Χάσαν Σέιχ Μοχάμουντ, πρώην καθηγητή πανεπιστημίου ο οποίος έχει υποσχεθεί ότι θα μετατρέψει αυτήν την ασταθή χώρα, που μαστίζεται από μακρόχρονη πολιτική κρίση και απειλείται με λιμό, σε «ειρηνική χώρα» που θα διατηρεί φιλικές σχέσεις με όλον τον κόσμο.

Παράλληλα, η χώρα των 15 εκατομμυρίων κατοίκων είναι αντιμέτωπη με μια από τις χειρότερες ξηρασίες των τελευταίων δεκαετιών και οργανώσεις αρωγής φοβούνται πως θα ενσκήψει λιμός παρόμοιος με εκείνον του 2011, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 260.000 άνθρωποι.