Ταξίδι-έκπληξη στην Ουκρανία πραγματοποίησε σήμερα, Κυριακή 8 Μαΐου, η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Τζιλ Μπάιντεν.

H σύζυγος του Αμερικανού προέδρου συναντήθηκε με την Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας, Ολένα Ζελένσκα.

First lady Jill Biden greets Olena Zelenska, spouse of Ukrainian’s President Volodymyr Zelenskyy, outside of School 6, a public school that has taken in displaced students in Uzhhorod, Ukraine, Sunday, May 8, 2022. (AP Photo/Susan Walsh, Pool)

Είναι η πρώτη φορά από το 2015 που η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ ταξιδεύει μόνη της σε εμπόλεμη ζώνη. Τότε, η Μισέλ Ομπάμα είχε βρεθεί στο Κατάρ, και συγκεκριμένα στην αεροπορική βάση Αl-Udeid.

Να σημειώσουμε πως η επίσκεψη της Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ στην Ουκρανία δεν είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων και δεν ήταν στο δημόσιο πρόγραμμα της Τζιλ Μπάιντεν.

Η Τζιλ Μπάιντεν πέρασε τα σύνορα Σλοβακίας-Ουκρανίας μετά από επίσκεψη στο συνοριακό φυλάκιο Vysne Nemecke στη σλοβακική πλευρά.

Η Ολένε Ζελένσκα, σύζυγος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κρυβόταν εδώ και καιρό μαζί με τα παιδιά της. Είναι η πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, που η Ζελένσκα εμφανίζεται δημόσια.

Η Τζιλ Μπάιντεν και η Ολένα Ζελένσκα είχαν συνάντηση σε σχολείο που μετατράπηκε σε καταφύγιο για τους Ουκρανούς που έχουν φύγει από τις εστίες τους λόγω του πολέμου.

Η Ζελένσκα βγήκε από ένα μαύρο SUV που φύλαγε ένας Ουκρανός στρατιώτης. Η Μπάιντεν της έδωσε λουλούδια και οι δυο τους αγκαλιάστηκαν.

Στη συνέχεια συναντήθηκαν σε ένα μικρό δωμάτιο πίσω από κλειστές πόρτες για περισσότερο από μία ώρα.

F

«Ήθελα να έρθω την Ημέρα της Μητέρας», είπε η Τζιλ Μπάιντεν κατά την άφιξή της. «Θεωρήσαμε ότι ήταν σημαντικό να δείξουμε στον ουκρανικό λαό ότι αυτός ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει και αυτός ο πόλεμος είναι βάναυσος. Και ο λαός των ΗΠΑ στέκεται στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας».

«Το νιώθουμε», απάντησε η Ζελένσκα.

«Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για μια πολύ θαρραλέα πράξη», συνέχισε η Ζελένσκα. «Διότι καταλαβαίνουμε τι χρειάζεται για να έρθει η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ εδώ κατά τη διάρκεια ενός πολέμου, όταν οι στρατιωτικές ενέργειες λαμβάνουν χώρα καθημερινά, όπου οι σειρήνες ηχούν καθημερινά -ακόμη και σήμερα».

«Όλοι νιώθουμε την υποστήριξή σας και όλοι νιώθουμε την ηγεσία του προέδρου των ΗΠΑ, αλλά θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι η Ημέρα της Μητέρας είναι μια πολύ συμβολική ημέρα για εμάς, γιατί νιώθουμε επίσης την αγάπη και την υποστήριξή σας σε μια τόσο σημαντική ημέρα».