Δεκάδες χιλιάδες πολίτες παραμένουν παγιδευμένοι στην πολιορκημένη ουκρανική πόλη Μαριούπολη, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, τρεχούμενο νερό ή φυσικό αέριο. Πολλαπλές προσπάθειες να ανοίξουν διάδρομοι για τη διανομή βοήθειας και την εκκένωση των κατοίκων έχουν αποτύχει. Για όσους κατάφεραν να διαφύγουν από το πεδίο του πολέμου στην Ουκρανία, ο πόνος δεν έχει τελειώσει, ιδίως για τα παιδιά τους.

Το πρώτο πράγμα που έκαναν ήταν να αγοράσουν ψωμί, λουκάνικα και νερό. Όπως ανέφερε στο BBC η Nadia Denysenko και τα παιδιά της είχαν δραπετεύσει μετά από τρεις εβδομάδες στη Μαριούπολη, υπό πολιορκία και υπό συνεχείς επιθέσεις, ζώντας στο παγωμένο διαμέρισμά τους, όπου τα παράθυρα είχαν ανατιναχτεί μετά από έκρηξη οβίδας σε κοντινή απόσταση. Για μέρες είχαν ελάχιστα να φάνε και σχεδόν τίποτα να πιουν.

«Ήμασταν τόσο χαρούμενοι που είχαμε εμφιαλωμένο νερό. Το τελειώσαμε σε δευτερόλεπτα», είπε η Nadia, αναπολώντας τη στιγμή που έφτασε σε σχετική ασφάλεια με τους δύο γιους της, ηλικίας 14 και πέντε ετών, και τη 12χρονη κόρη της. «Όταν άρχισε ο πόλεμος, ο μικρότερος γιος μου είπε “Μαμά, θα ήθελα πολύ να έχω λίγο ψωμί”».

Πόλεμος στην Ουκρανία

Η δική τους είναι άλλη μια ιστορία απίστευτου θάρρους μέσα σε μια σχεδόν απίστευτη τραγωδία. Όπως οι εικόνες που κάνουν το γύρο του κόσμου με τις φρικαλεότητες και τα πεταμένα πτώματα στην πόλη Μπούτσα. Μέσα στη Μαριούπολη, περνούσαν τις μέρες τους σε διαδρόμους πίσω από χοντρούς τοίχους. Οι νύχτες ήταν στο υπόγειο. Συνήθως ξυπνούσαν στις 05:00. Οι δυνατές εκρήξεις, άλλοτε από μακριά, άλλοτε από κοντά, δεν άφηναν κανέναν να κοιμηθεί.

«Έλεγα στο γιο μου ότι οι οι οβίδες είναι απλά πυροτεχνήματα»

«Ήταν η κόλαση. Απλά κόλαση», δήλωσε η Νάντια, η οποία είναι 39 ετών και εργαζόταν σε ένα σούπερ μάρκετ στην πόλη. «Ζούσες τις μέρες σου χωρίς να ξέρεις αν θα ξυπνούσες ζωντανή το πρωί».

Η Μαριούπολη έχει δει τη χειρότερη φρίκη της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας. Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους καθώς οι δυνάμεις εισβολής περικύκλωσαν την πόλη, επιτιθέμενοι ανελέητα από τον αέρα, από το έδαφος αλλά και από τη θάλασσα. Πολλοί θάβονται σε ομαδικούς τάφους, χωρίς τελετή και χωρίς όνομα. Ο ένας δρόμος μετά τον άλλον, το ένα κτίριο μετά το άλλο, τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται τώρα σε ερείπια.

Πόλεμος στην Ουκρανία

«Μας βομβάρδισαν με σφοδρότητα. Δεν τους ένοιαζε τίποτα… Ο γιος μου ρωτούσε συνεχώς, “Γιατί γίνονται εκρήξεις;”», είπε η Nadia. «Του έλεγα, “Μην ανησυχείς γιε μου. Είναι απλά πυροτεχνήματα”».

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην πόλη, οι γείτονες μαγείρευαν το ελάχιστο φαγητό που είχαν σε μια χωμάτινη κουζίνα στο δρόμο. «Συχνά μέναμε έξω γιατί ήταν πιο ζεστά από ό,τι μέσα», είπε η Nadia. Τις δύο τελευταίες ημέρες που έμειναν εκεί, δεν τους είχε μείνει τίποτα να φάνε. Ούτε καν δημητριακά ή βρώμη. Δεν είχε σημασία αν είχες χρήματα. Δεν είχε μείνει καθόλου φαγητό στην πόλη.

Πόλεμος στην Ουκρανία

Εικόνες φρίκης με βομβαρδισμούς αμάχων μπροστά στα μάτια τους

Σε μια από τις προσπάθειές τους να φύγουν, πήγαν σε ένα μέρος όπου είχαν συγκεντρωθεί αυτοκίνητα, πιστεύοντας ότι θα ήταν σημείο εκκένωσης. Δέχτηκαν επίθεση. «Έγινε επίτηδες», είπε η ίδια. Επέζησαν μόνο, αφού ένας άνδρας έσπρωξε την ίδια και τα παιδιά «σαν κουτάβια» μέσα σε ένα κατεστραμμένο κτίριο, όπου νόμιζαν ότι θα προστατεύονταν.

«Όταν φύγαμε», είπε, «γίναμε μάρτυρες σε κάτι τρομερό». Ένα αυτοκίνητο χτυπήθηκε από οβίδα. Ο οδηγός, ένας στρατιώτης που προσπαθούσε να βγάλει την οικογένειά του από την πόλη, τραυματίστηκε στο κεφάλι. Αυτή και άλλοι τον έφεραν σε ένα υπόγειο, όπου μια κοπέλα, που δεν ήταν γιατρός, του έκανε μερικά ράμματα χρησιμοποιώντας μια συνηθισμένη βελόνα και κλωστή.

«Αφού τα είδαμε όλα αυτά επιστρέψαμε στο σπίτι και ο μικρότερος γιος μου με ρώτησε: “Μαμά, γιατί προσπαθούν να μας σκοτώσουν;”», είπε η Nadia. «Τι θα μπορούσα να του είχα πει; Δεν ξέρω».

Πόλεμος στην Ουκρανία

Μέρες αργότερα, στις 17 Μαρτίου, κατάφεραν τελικά να φύγουν από την πόλη, ως μέρος μιας αυτοκινητοπομπής ιδιωτικών οχημάτων. Αρχικά, έφτασαν στο χωριό Μανγκούς. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς το Μπερντιάνσκ, το οποίο βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο. Από εκεί, επιβιβάστηκαν σε λεωφορείο για τη Ζαπορίζια. Ο δρόμος, είπε, ήταν γεμάτος από σημεία ελέγχου που είχαν στηθεί από Ρώσους στρατιώτες ή από αυτονομιστές που υποστηρίζονταν από τη Ρωσία.

«Μας έλεγχαν, ειδικά τους άνδρες, τα τηλέφωνά μας», είπε η Νάντια. Γνωρίζοντας ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί, είχε ήδη διαγράψει όλες τις φωτογραφίες που είχε από τη Μαριούπολη. «Όταν φύγαμε από την πόλη, ήμουν βρώμικη και καλυμμένη με λάσπη. Δεν είχα κάνει ντους. Όταν δεν έχεις τίποτα να πιεις, δεν σκέφτεσαι να κάνεις ντους».

Πόλεμος στην Ουκρανία

Το ταξίδι μέχρι το Λβιβ και την (προσωρινή) ασφάλεια

Χρειάστηκαν πέντε ημέρες για να ταξιδέψουν από τη Ζαπορίζια στο Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, μια περιοχή που έχει γλιτώσει σε μεγάλο βαθμό από τις επιθέσεις της Ρωσίας. Ένα από τα λίγα σημάδια εδώ ότι πρόκειται για μια χώρα σε πόλεμο είναι ο ήχος των σειρήνων αεροπορικής επιδρομής, οι οποίες μπορεί να ηχούν αρκετές φορές την ημέρα.

«Είμαστε ασφαλείς και μπορούμε να αγοράσουμε τρόφιμα, αλλά ο γιος μου εξακολουθεί να κρύβει τρόφιμα: ψωμί, καραμέλες. Τα κρύβει σε διάφορα σημεία του διαμερίσματος όπου μένουμε», είπε. Τον ρώτησε γιατί το κάνει αυτό. «Είπε: “Για να έχω κάτι να φάω αύριο”».

Πόλεμος στην Ουκρανία Μαριούπολη

Η Nadia πιστεύει ότι τα παιδιά της θα μπορέσουν να ξεπεράσουν αυτό που πέρασαν. Είπε ότι η κόρη της, η οποία δεν ήθελε να έρθει μαζί της για τη συνέντευξή μας, είναι επικοινωνιακό άτομο, αλλά ακόμα δεν έχει κάνει φίλους στη νέα τους πόλη. Θέλει να μπορέσει να επιστρέψει στη Μαριούπολη μια μέρα, όταν τελειώσει ο πόλεμος και η πόλη ανοικοδομηθεί.

«Δεν έχει μείνει τίποτα από αυτήν… Η πόλη ανθούσε και αναπτυσσόταν. Ήταν απλά τέλεια», είπε. Το μόνο πράγμα που δεν είχαν, είπε η Νάντια, ήταν τα McDonald’s.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί συνέβησαν όλα αυτά. Γιατί το έκαναν;».