Η βρετανική Daily Mail γράφει πως ο Πούτιν έχει κηρύξει την 9η Μαίου ως ημέρα κατά την οποία θα τελειώσει η σύρραξη.

Η ημερομηνία αυτή έχει σημασία καθώς η Ρωσία γιορτάζει τη νίκη έναντι στους Ναζί στον Β’Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, μεταξύ του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, διεξάγεται συνεχώς προπαγανδιστικό έργο, το οποίο επιβάλλει την ιδέα ότι ο πόλεμος πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από τις 9 Μαΐου 2022» δήλωσε Ουκρανός αξιωματούχος.

Παράλληλα το BBC γράφει ότι η πρώτη φάση του πολέμου στην Ουκρανία έχει περάσει.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε την Παρασκευή ότι η πρώτη φάση της στρατιωτικής του επιχείρησης στην Ουκρανία έχει ολοκληρωθεί ως επί το πλείστον και ότι θα επικεντρωθεί στην πλήρη «απελευθέρωση» της περιοχής Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας.

Η ανακοίνωση δείχνει ίσως ότι η Ρωσία μπορεί να στραφεί σε πιο περιορισμένους στόχους μετά τη σκληρή ουκρανική αντίσταση.

Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλέστηκαν το υπουργείο Άμυνας να λέει ότι οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία ελέγχουν τώρα το 93% της περιοχής Λουχάνσκ της Ουκρανίας και το 54% της περιοχής του Ντόνετσκ.

Η Ρωσία θα αντιδρούσε αμέσως σε οποιαδήποτε προσπάθεια να κλείσει ο εναέριος χώρος πάνω από την Ουκρανία, κάτι που το Κίεβο ζήτησε από το ΝΑΤΟ, αλλά το ΝΑΤΟ δεν συμφώνησε.

Το BBC αναφέρεται, ακόμη, στη σθεναρή ουκρανική αντίσταση εδικά στα δυτικά της Ουκρανίας αλλά και στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα.

Τέλος σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, υψηλόβαθμοι Ρώσοι αξιωματούχοι διεμήνυσαν ότι στοχεύουν στρατιωτικά στα ανατολικά της Ουκρανίας, στην περιοχή του Ντονμπάς, γεγονός που θα μπορούσε να σημαίνει ότι το Κρεμλίνο περιορίζει τις επιθέσεις σε άλλες περιοχές της χώρας.

Μιλώντας σε ενημέρωση του υπουργείου Άμυνας, στη Μόσχα, ο Σεργκέι Ρούντσκοι, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ρωσικού στρατού, τόνισε ότι η «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία εισέρχεται σε νέα φάση. Μια φάση που έχει σχεδιαστεί για την πλήρη «απελευθέρωση» των ανατολικών περιοχών του Ντονμπάς. Περιέγραψε τους στόχους για τις άλλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της ουκρανικής πρωτεύουσας, στο πλαίσιο στρατηγικής για να αποσπαστεί η προσοχή του ουκρανικού στρατού.

Οι ουκρανικές αρχές και οι αξιωματούχοι της Δύσης, όπως αναφέρεται στους FT, επεξεργάζονται με προσοχή το νέο στρατιωτικό σχέδιο της Μόσχας, καθώς η ρωσική προέλαση στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις παρεμποδίζεται από μια σθεναρή – περισσότερο απ΄ό,τι αναμενόταν – ουκρανική άμυνα.