Από μία σφαίρα στο κεφάλι έπεσε νεκρός ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Μπρεντ Ρενό στην πόλη Ιρπίν της Ουκρανίας, σύμφωνα με την αστυνομία του Κιέβο, γράφοντας έτσι τον τραγικό επίλογο σε ένα ντοκιμαντέρ, αφιερωμένο αυτή τη φορά στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τον επακόλουθο πόλεμο το οποίο όμως έμελλε να μείνει στη μέση.

Η τραγική είδηση επιβεβαιώθηκε από τον επικεφαλής της αστυνομίας της περιοχής, Αντρέι Νεμπίτοφ ο οποίος με ανάρτησή του στο Facebook, ανέφερε πως η αποστολή των δημοσιογράφων δέχθηκε ρωσικά πυρά. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο επικεφαλής της περιφερειακής αστυνομίας του Κιέβου υποστήριξε ότι εκτός του Μπρεντ Ρενό, ένας ακόμα δημοσιογράφος τραυματίστηκε από τις ρωσικές δυνάμεις στο Ιρπίν.

Άμεσα η είδηση του θανάτου του Ρενό έκανε το γύρο του κόσμου με τον Σύμβουλο Ασφαλείας του Λευκού Οίκου να παίρνει θέση μέχρι και τους New York Times, ταυτότητα των οποίων είχε πάνω του ο Ρενό όταν σκοτώθηκε. «Ο Μπρεντ ήταν ένας ταλαντούχος σκηνοθέτης που με το έργο του είχε βοηθήσει τα μέγιστα τους New York Times», τόνισε η εφημερίδα η οποία ωστόσο υπογράμμισε ότι «παρότι έχει προσφέρει στους Times στο παρελθόν, δεν ήταν απεσταλμένος από τους Times στην Ουκρανία. Κάποια μέσα ίσως μετέφεραν πως ήταν δικός μας απεσταλμένος καθώς φορούσε διακριτικό των Times, όμως αυτό του είχε δοθεί για μια δουλειά πριν πολλά χρόνια».

Το έργο που άφησε πίσω του μαζί με τον αδερφό του

Ο Μπρεντ Ρενό δούλευε στις παραγωγές των ντοκιμαντέρ του άλλοτε μόνος και άλλοτε μαζί με τον αδερφό του Γκρεγκ. Η καλλιτεχνική διαδρομή τους, η οποία ξεδιπλώθηκε με όχημα τις «ανθρωπιστικές ιστορίες», τις οποίες ανέδειξαν μέσα από την ενδελεχή έρευνα σε δύσκολες -συνήθως εμπόλεμες- περιοχές του πλανήτη, μετρά τουλάχιστον δύο δεκαετίες, ενώ την πορεία των δύο δημιουργών ακολουθεί σειρά διακρίσεων.

Συγκεκριμένα, ο Μπρεντ Ρενό ήταν βραβευμένος με τα βραβεία «Peabody» και «DuPont», ενώ έργα και των δύο έχουν κερδίσει κατά καιρούς πολλά από τα κορυφαία βραβεία στην αμερικανική τηλεόραση και τη δημοσιογραφία, όπως ένα βραβείο «Peabody», δύο βραβεία «Columbia DuPont», δύο βραβεία «Overseas Press Club», ένα βραβείο «Edward R. Murrow», ένα βραβείο IDA, μια υποψηφιότητα DGA για τους «Καλύτερους Σκηνοθέτες» και υποψηφιότητες για Emmy.

Τα αδέρφια Ρενό έχουν ταξιδέψει με τις κάμερές τους σε κάθε σημείο του πλανήτη που μαστίζεται από κάποια καταστροφή. Έχουν καταγράψει τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, τον σεισμό στην Αϊτή, την πολιτική αναταραχή στην Αίγυπτο και τη Λιβύη, τον αγώνα στη Μοσούλη, τον εξτρεμισμό στην Αφρική, τη βία των καρτέλ στο Μεξικό, αλλά και την προσφυγική κρίση των νέων στην Κεντρική Αμερική.

Το έργο τους έβαζε στο επίκεντρο τον άνθρωπο δείχνοντας και μία πιο εσωτερική ματιά στην αμερικανική κοινωνία που βράζει εδώ και πολλά χρόνια. Οι δυο τους πάντα επιζητούσαν τον προβληματισμό και την συζήτηση. Δεν ήταν από τους σκηνοθέτες που θα λείαιναν τις γωνίες τους για να παρουσιάσουν μία ωραιοποιημένη πραγματικότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται το ντοκιμαντέρ τους για το Black Lives Matter κίνημα, αλλά και οι δουλειές τους για την εκτεταμένη οπλοκατοχή, τη νεανική βία στο Σικάγο, τα ναρκωτικά στις μεγαλουπόλεις, τους άστεγους έφηβους, τη μετανάστευση στις ΗΠΑ από την Κεντρική Αμερική και τον «Πόλεμο των Ναρκωτικών» στο Μεξικό.

Μετά το θάνατο του Μπρεντ Ρενό είναι άγνωστο αν ο αδερφός του θα συνεχίσει το έργο του τόσο στην Ουκρανία, όσο και στις «ανθρωπιστικές ιστορίες» τους.