Όταν μια ουκρανική περίπολος συνέλαβε πριν από μερικές ημέρες έναν ξένο υπήκοο με στρατιωτικό εξοπλισμό πίσω από τη δασική γραμμή του μετώπου στη Ζαπορίζια, ήταν σίγουροι ότι έπιασαν είχαν συλλάβει έναν Ρώσο κατάσκοπο.

Ο άνδρας κουβαλούσε γυαλιά νυχτερινής όρασης στο σακίδιό του, ιατρικές προμήθειες, μετρητά και άλλα εφόδια. Έμοιαζε να βρίσκεται εν μέσω μιας επιχείρησης. Επιπλέον, το διαβατήριό του είχε βίζα για τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Εκτός από το σαμποτάζ, δεν φαινόταν καμία εξήγηση για την παρουσία του γυμνασμένου άνδρα καθώς έτρεχε ανάμεσα στα δέντρα, κατευθυνόμενος νότια προς τις ρωσικές μονάδες που προχωρούσαν στην πόλη.

Οι στρατιώτες έδεσαν τα μάτια του άνδρα, του έδεσαν τα χέρια πίσω από την πλάτη του και τον χτύπησαν κατά τη διάρκεια ανάκρισης, αποφασισμένοι να ανακαλύψουν την πραγματική του ταυτότητα.

Τελικά, αφού άρπαξαν το κινητό του τηλέφωνο και έψαξαν την λίστα επαφών και τα μηνύματά του, έμαθαν την αλήθεια: ήταν ένας ερωτευμένος Γάλλος αρτοποιός σε μια αποστολή υψηλού κινδύνου για να σώσει τη φίλη του, Βλαντισλάβα, 25 ετών! Η Ουκρανή ασκούμενη νοσοκόμα ήταν παγιδευμένη σε ένα χωριό περικυκλωμένο από τα ρωσικά στρατεύματα στην ανατολική όχθη του ποταμού Δνείπερου.

«Φοβόμουν πολύ, αλλά φοβόμουν και για τη ζωή της κοπέλας μου και η αδρεναλίνη και η αγάπη μου έδωσαν τη δύναμη και το κουράγιο να την αναζητήσω», είπε ο Μάρκο Κόλας μετά την απελευθέρωση από την ουκρανική στρατιωτική κράτηση. «Μερικές φορές η αγάπη αξίζει να ρισκάρεις τα πάντα για την οποία», δήλωσε στην εφημερίδα «The Times».

Από τη Ρεμς στο μέτωπο

Ο 35χρονος αρτοποιός από τη Ρεμς, 1.700 μίλια μακριά, δεν μιλάει ουκρανικά, αλλά γνωρίζει λίγα ρωσικά από τα ταξίδια του σε όλο τον κόσμο. Γνώρισε τη γυναίκα για την οποία ρίσκαρε τη ζωή του πριν από δύο χρόνια, όταν περπατούσε σε έναν δρόμο ως τουρίστας στη Ζαπορίζια.

Η πόλη βρίσκεται τώρα σε έναν από τους κύριους άξονες προέλασης των ρωσικών μονάδων που πιέζουν βόρεια από την Αζοφική Θάλασσα. Συγκλονισμένος από την ομορφιά της Βλαντισλάβα, ο Κόλας τη σταμάτησε και της μίλησε με μια από τις λίγες ρωσικές προτάσεις που ήξερε. «Είσαι πολύ όμορφη, της είπα», θυμήθηκε. «Της άρεσε η ατάκα και η γαλλική μου προφορά. Περάσαμε μια εβδομάδα μαζί σε ένα ξενοδοχείο. Την ερωτεύτηκα και εκείνη με αγάπησε».

Το ειδύλλιό τους άνθισε σε πολλές από τις επισκέψεις του στη Ζαπορίζια, και όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα, ο Κόλας ένιωσε ότι είχε μόνο επιλογή δράσης: να σώσει τη Βλαντισλάβα. Ξόδεψε 4.000 ευρώ για τα γυαλιά νυχτερινής όρασης, αγόρασε ένα σακίδιο, ιατρικές προμήθειες και άλλα και μετά ταξίδεψε με λεωφορείο από τη Γαλλία στα σύνορα της Ουκρανίας με την Πολωνία. Από εκεί πήρε τρένο για το Κίεβο, που είχε ήδη δεχτεί επίθεση, και μετά πήρε μια σύνδεση νοτιοανατολικά με τη Ζαπορίζια.

«Είμαι λάτρης του αθλητισμού. Κάνω μαραθώνιους και είμαι σε καλή κατάσταση», είπε και συνέχισε: «Έτσι αποφάσισα ότι ο καλύτερος τρόπος για να φτάσω στο χωριό της ήταν να περπατήσω τα 45 χιλιόμετρα εκεί μέσα στο δάσος, να τη σώσω και μετά να τη φέρω πίσω στη Γαλλία μαζί μου. Υπέθεσα ότι θα χρειαζόταν περίπου δέκα ώρες με τα πόδια για να την φτάσω. Έφερα τα γυαλιά σε περίπτωση που έπρεπε να ξεφύγουμε μέσα από τα δέντρα τη νύχτα. Όταν της είπα για το σχέδιό μου, η Βλαντισλάβα ακουγόταν χαρούμενη».

Ωστόσο, η πορεία της αγάπης δεν είναι ομαλή και η Βλαντισλάβα άργησε στο ραντεβού τους. «Όταν μιλήσαμε στο τηλέφωνο, είπε ότι χρειαζόταν λίγο περισσότερο χρόνο για να το σκεφτεί», παραδέχτηκε ο Κόλας. «Ελπίζω ότι θέλει πραγματικά να δραπετεύσει στη Γαλλία μαζί μου και ότι η ιστορία του έρωτά μας δεν θα μετατραπεί σε τραγωδία. «Είμαι 90 τοις εκατό σίγουρος ότι θα πάρει το λεωφορείο αύριο για να με συναντήσει. Το άλλο 10 τοις εκατό είναι πολύ απαίσιο για να το σκεφτείς».