Σε πάνω από 1.000 ανέρχονται οι συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Κυριακή (6/3) σε διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε 30 πόλεις σε ολόκληρη τη Ρωσία κατά της απόφασης του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανεξάρτητο παρατηρητήριο διαδηλώσεων με έδρα τη Ρωσία.

Η ομάδα παρακολούθησης διαμαρτυριών OVD-Info είπε ότι άτομα συνελήφθησαν σε διαδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένου του Βλαδιβοστόκ και της πόλης Ιρκούτσκ της Σιβηρίας.

Ακτιβιστές της αντιπολίτευσης δημοσίευσαν βίντεο που δείχνουν διαδηλώσεις σε άλλες πόλεις.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει ανεξάρτητα τις πληροφορίες.

Το πρακτορείο δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με τους εκπροσώπους της αστυνομίας στο Βλαδιβοστόκ ή στο Ιρκούτσκ. Δεν κατέστη εφικτή η επικοινωνία με το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών.

Το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων προειδοποίησε χθες Σάββατο (5/3) ότι θα αποτραπεί κάθε προσπάθεια διεξαγωγής μη εξουσιοδοτημένων διαδηλώσεων και ότι οι διοργανωτές θα συλληφθούν.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει έναν διαδηλωτή σε μια πλατεία στην πόλη Χαμπάροφσκ στο ανατολικό άκρο της Ρωσίας να φωνάζει: «Όχι στον πόλεμο – σαν δεν ντρέπεσαι» πριν τον συλλάβουν δύο αστυνομικοί.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε μεγάφωνα για να πει σε μια μικρή ομάδα διαδηλωτών στο Χαμπάροφσκ: «Αξιότιμοι πολίτες, συμμετέχετε σε μια μη εξουσιοδοτημένη δημόσια εκδήλωση. Σας ζητάμε να διασκορπιστείτε».

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει ανεξάρτητα την ανάρτηση.

Κάλεσμα από τον Αλεξέι Ναβάλνι στους πολίτες να διαδηλώσουν κατά του πολέμου στην Ουκρανία

Ο Αλεξέι Ναβάλνι

Ο φυλακισμένος επικριτής του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι είχε καλέσει σε διαδηλώσεις σήμερα σε όλη τη Ρωσία και στον υπόλοιπο κόσμο, ενάντια στην εισβολή που ξεκίνησε η Ρωσία στις 24 Φεβρουαρίου.

Περίπου 2.000 άνθρωποι συμμετείχαν μια αντιπολεμική διαδήλωση στη μεγαλύτερη πόλη του Καζακστάν, Αλμάτι, σύμφωνα με βίντεο που δημοσιεύτηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τις αναρτήσεις αυτές.

Το πλήθος φώναξε συνθήματα όπως «Όχι στον πόλεμο» και «Ο Πούτιν είναι μαλ…ς», ενώ κυμάτιζαν σημαίες της Ουκρανίας.

Ακτιβιστές τοποθέτησαν μπλε και κίτρινα μπαλόνια στο χέρι ενός αγάλματος του Λένιν που δεσπόζει πάνω από τη μικρή πλατεία όπου πραγματοποιήθηκε η διαδήλωση.

«Λόγω του Πούτιν, η Ρωσία είναι ισοδύναμη τώρα με πόλεμο για πολλούς ανθρώπους», είπε ο Ναβάλνι την Παρασκευή. «Αυτό δεν είναι σωστό: ήταν ο Πούτιν και όχι η Ρωσία που επιτέθηκε στην Ουκρανία».

Ο Ρώσος πρόεδρος διέταξε αυτό που θεωρεί ειδική στρατιωτική επιχείρηση για την υπεράσπιση των ρωσόφωνων κοινοτήτων από διώξεις στην Ουκρανία και για να αποτρέψει τις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν την Ουκρανία για να απειλήσουν τη Ρωσία.

Η Δύση χαρακτήρισε τα επιχειρήματά του αβάσιμο πρόσχημα για πόλεμο και επέβαλε κυρώσεις που στοχεύουν να ακρωτηριάσουν τη ρωσική οικονομία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και ορισμένα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν προμηθεύσει όπλα στην Ουκρανία.

Τα ποσοστά αποδοχής του Βλαντίμιρ Πούτιν έχουν εκτοξευθεί στη Ρωσία μετά την εισβολή, σύμφωνα με δημοσκοπικές εταιρείες που εδρεύουν στην Μόσχα.

Τα ποσοστά αποδοχής του Πούτιν αυξήθηκαν κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες στο 70% την εβδομάδα έως τις 27 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την κρατική δημοσκόπηση VsTIOM. Η δημοσκόπηση της FOM, η οποία παρέχει έρευνα για το Κρεμλίνο, τόνισαν ότι τα ποσοστά αποδοχής του Πούτιν αυξήθηκαν κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες στο 71% την ίδια εβδομάδα.