Γροθιά στο στομάχι είναι οι εικόνες από τα γυναικόπαιδα στα καταφύγια της Ουκρανίας. Παιδάκια προσπαθούν να περάσουν τον χρόνο τους παίζοντας στο πάτωμα σε σταθμούς του μετρό στο Κίεβο. Οι μανούλες τους είναι σε απόγνωση. Στα υπόγεια των μαιευτηρίων γεννιούνται μωρά, ενώ οι έγκυες αγωνιούν.

Είναι τα μωρά του πολέμου. Ήρθαν στον κόσμο την ώρα που οι Ρώσοι πολεμάνε και σκοτώνουν τα αδέρφια τους. Ακόμα δεν έχουν δει τον ήλιο και το φως της μέρας, καθώς γεννήθηκαν πολλά μέτρα κάτω από τη γη και εκεί θα είναι μέχρι ο ρωσικός στρατός να φύγει από τον τόπο τους.

«Είμαστε ασφαλείς εδώ. Εδώ είναι οι καλύτεροι εργαζόμενοι στον κόσμο. Είμαστε πολύ περήφανοι για εκείνους» λέει η Γιούλα, μία μανούλα που κρατάει στην αγκαλιά της τον νεογέννητο γιο της, Μαρκ, στο ρεπορτάζ που μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο του Star.

Μία άλλη κοπέλα, η Αλένα, που είναι έγκυος είναι πολύ πιο ανήσυχη: «Είδα γυναίκες να γεννούν ακριβώς εδώ, στο υπόγειο. Και ήταν όλοι στο αίμα γιατί έκαναν για παράδειγμα καισαρική τομή και μετά άρχισε ο συναγερμός και έπρεπε να κατέβουν τόσο βασικά, που δεν πρόλαβαν καν να ξαπλώσουν μετά την καισαρική».

Η Αλένα χαϊδεύει την κοιλιά της, διαβάζει ένα βιβλίο και προσπαθεί να μείνει ψύχραιμη. Εισήχθη σε μαιευτήριο του Κιέβου πριν από δύο εβδομάδες λόγω επιπλοκών στην εγκυμοσύνη. Γνωρίζει ότι και το δικό της μωρό κατά πάσα πιθανότητα θα γεννηθεί στο καταφύγιο.

Κίεβο: «Έστησαν» τη ζωή τους στο μετρό

Ένα μικρό χωριό στήθηκε σε σταθμό του μετρό στο κέντρο του Κιέβου. Γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι έστρωσαν τα λιγοστά υπάρχοντα τους στο πάτωμα και περιμένουν να τελειώσει η κόλαση του Πούτιν. Κουβέρτες, παπλώματα, σκηνές… Ξεσπιτώθηκαν μέσα σε μια στιγμή. Ακούνε τις βόμβες να σκάνε και μουδιάζουν από το φόβο.

Θύματα του πολέμου είναι και τα κατοικίδια. Φοβισμένα κουλουριάζονται στις αγκαλιές των ανθρώπων που τα φροντίζουν.

«Είμαι στο μετρό τώρα και είναι τρομερό πόσα παιδιά είναι εκεί. Θέλουμε να ζήσουμε ως ανεξάρτητη, κανονική χώρα. Και σας ευχαριστούμε που τόσες πολλές χώρες μπορούν να μας ακούσουν και να μας υποστηρίξουν. Ελπίζω όλη αυτή η βία και η σκληρότητα να τελειώσει σύντομα» δηλώνει μία κάτοικος Κιέβου.

Παιδάκια παίζουν επάνω στις κουβερτούλες τους που είναι στρωμένες στο κρύο πάτωμα του μετρό. Δεν γνωρίζουν τι σημαίνει πόλεμος. Το μόνο που ξέρουν είναι ότι έχασαν το ζεστό τους δωμάτιο, τα καθαρά τους ρούχα και το χαμόγελο της μαμάς τους.

Γενέθλια σε καταφύγιο για 73χρονη: «Εύχομαι να έχουμε ειρήνη»

Σε ένα σκοτεινό καταφύγιο στην πόλη Νικολάγιεφ της Ουκρανίας οι κάτοικοι γιόρτασαν τα γενέθλια της 73χρονης κυρίας που βλέπετε. Ένα χαμόγελο, ένα μικρό κέικ και ευχές για ειρήνη άλλαξαν έστω και για λίγο τη διάθεση τους.

«Αυτό που εύχομαι είναι να είμαστε όλοι υγιείς. Έλα να σβήσουμε μαζί τα κεράκια για να έχουμε ειρήνη» λέει κλαίγοντας η ηλικιωμένη γυναίκα.

Γάμοι στα καταφύγια της Ουκρανίας

Στο Κίεβο που αμύνεται από τους βομβαρδισμούς των Ρώσων η ζωή δεν σταματάει. Η Αντζελίνα φόρεσε ένα μαύρο μπουφάν και ένα μακρύ λευκό πέπλο, κράτησε λίγα λουλούδια και παντρεύτηκε τον Γιούρι, ο οποίος είναι επικεφαλής του αστυνομικού τμήματος περιπολίας του Κιέβου. Ο γάμος έγινε σε καταφύγιο της πόλης.

Σε καταφύγιο του χωριού Αβανγκάρτ κοντά στην Οδησσό παντρεύτηκε και ο αστυνομικός Βλάντισλαβ και η Ναταλία. Ο γάμος τους δεν γινόταν στο καταφύγιο, ωστόσο κατέβηκαν άρον – άρον καθώς άρχισαν να χτυπούν οι σειρήνες. Ήπιαν λίγη σαμπάνια, έχοντας στο πλευρό τους λίγους καλούς φίλους. Το ζευγάρι ανυπομονεί να τελειώσει ο πόλεμος και να κάνει έναν ανοιχτό γάμο με νυφικό, γαμπριάτικο κοστούμι, χορούς και γέλια.