Ενώ οι ειδικοί περίμεναν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα έθετε τις πυρηνικές του δυνάμεις σε υψηλό συναγερμό κάποια στιγμή μετά την εισβολή στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ υποβάθμιζαν αυτή τη στάση του ως πιθανή. Τώρα οι ενέργειες του Ρώσου ηγέτη και τα λεγόμενα υψηλά ιστάμενων παραγόντων πέτυχαν να κάνουν τους Αμερικανούς (και τον υπόλοιπο πλανήτη φυσικά) πιο ενεργοποιημένους για τον κίνδυνο ενός πυρηνικού συμβάντος τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Περισσότερο και από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Πολλοί μάλιστα έχουν ήδη αναρωτηθεί τι θα γινόταν σε περίπτωση που ξεσπούσε ο λεγόμενος Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ερωτηθείς τη Δευτέρα εάν οι πολίτες των ΗΠΑ θα πρέπει να ανησυχούν για το ξέσπασμα ενός πυρηνικού πολέμου, έδωσε μια συνοπτική απάντηση: «Όχι». Και ο Μάθιου Μπαν, πρώην σύμβουλος του Γραφείου Επιστήμης και Τεχνολογικής Πολιτικής του Προέδρου Μπιλ Κλίντον, είπε στο Vox: «Νομίζω ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα στην κατάσταση στην Ουκρανία. Κανείς εκτός του στενού κύκλου του Πούτιν δεν γνωρίζει με βεβαιότητα γιατί ο Πούτιν έκανε αυτή την ενέργεια. Η εικασία μου -και μόνο αυτή- είναι ότι προορίζεται ως περαιτέρω σήμα για να αποτρέψει οποιονδήποτε στη Δύση ακόμη και να σκεφτεί να επέμβει στρατιωτικά για να βοηθήσει την Ουκρανία».

Οι αξιωματούχοι επισημαίνουν επίσης το σύστημα Aegis Ashore, ένα αμυντικό σύστημα βαλλιστικών πυραύλων που βρίσκεται σε βάση στην Πολωνία, ως μία μορφή προστασίας.

Αλλά αυτό δεν έχει αμβλύνει την περιέργεια σχετικά με το πόσο προετοιμασμένες είναι οι ΗΠΑ για ένα πυρηνικό γεγονός – και τι πρέπει να κάνει κανείς σε περίπτωση έκρηξης.

Καταστροφή σε πόλη

Πόσο προετοιμασμένες είναι οι ΗΠΑ για μια πυρηνική έκρηξη;

Ο κυβερνητικός ιστότοπος Ready.gov έχει μια σελίδα αφιερωμένη σε μια πυρηνική έκρηξη, η οποία προσφέρει αξιόπιστες συμβουλές για το τι πρέπει να κάνετε εάν βρίσκεστε κοντά σε μια τέτοια καταστροφή. Ακόμα καλύτερα, η σελίδα δεν είναι αρχειακού τύπου και έχει ενημερωθεί τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς σημειώνει ότι η πανδημία θα μπορούσε να προκαλέσει κάποια προβλήματα όσον αφορά την εύρεση καταφυγίου.

«Κατά τη μετακίνηση, εντοπίστε τα κατάλληλα καταφύγια για να αναζητήσετε σε περίπτωση έκρηξης», προτείνει. «Λόγω του COVID-19, πολλά μέρη που μπορεί να περάσετε καθ’ οδόν προς και από την εργασία μπορεί να είναι κλειστά ή να μην έχουν κανονικό ωράριο λειτουργίας».

Πυρηνική έκρηξη

Η σελίδα προτείνει επίσης να φέρετε αντικείμενα για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας από τον COVID-19, όπως μάσκες και απολυμαντικό χεριών, εάν χρειαστεί να εκκενώσετε το σπίτι σας ή την πόλη σας.

Το 2018, το K=1 Project, Κέντρο Πυρηνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, δήλωσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι πολίτες τους δεν είναι επί του παρόντος προετοιμασμένοι για τις μετέπειτα συνέπειες μιας πυρηνικής καταστροφής οποιουδήποτε τύπου, είτε πρόκειται για πύραυλο αέρα από άλλο έθνος, επίθεση στο έδαφος από τρομοκρατική ή τρομοκρατική ομάδα ή κάποιου είδους τυχαία έκρηξη».

Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση πυρηνικής έκρηξης

Στη σπάνια πιθανότητα ενός πυρηνικού γεγονότος, είτε πρόκειται για μια παραδοσιακή επίθεση όπως φανταζόμαστε σε τόσες πολλές ταινίες της δεκαετίας του 1980 είτε για μια βρώμικη βόμβα, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και να αυξήσετε τις πιθανότητες επιβίωσής σας.

Ο Ιρβάιν Ρεντλένερ , ηγετική φιγούρα στην ετοιμότητα καταστροφών, έδωσε μερικές προτάσεις σε μια ομιλία TED το 2008, μεταξύ των οποίων να αποφύγετε να κοιτάξετε την λάμψη της έκρηξης, η οποία μπορεί να προκαλέσει τύφλωση, και να ακολουθήσει την κλασική συμβουλή να σκύψει και να καλυφθεί που δίνεται στα παιδιά στο δημοτικό σχολείο για αποφυγή τραυματισμού από συντρίμμια.

Ένα πράγμα που μπορεί να προκαλέσει λίγο λιγότερο άγχος μέσα σε αυτόν τον τρόμο είναι να θυμόμαστε ότι απειλές όπως αυτές έχουν διατυπωθεί στο παρελθόν. Συγκεκριμένα 19 φορές από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μάλιστα, το 2014 το Κρεμλίνο έκανε παρόμοιες απειλές κατά την εισβολή και την προσάρτηση της Κριμαίας. Σε κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις, η κατάσταση τελικά ηρέμησε. Και οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και του ΝΑΤΟ προσπαθούν να υποστηρίξουν τη ρητορική με την ελπίδα ότι τα πράγματα μπορούν να αποκλιμακωθούν για άλλη μια φορά.

«Τα κράτη με πυρηνικά όπλα δεν μπορούν να πολεμήσουν πυρηνικούς πολέμους γιατί θα διακινδύνευε την εξαφάνισή τους, αλλά μπορούν να πραγματοποιούν απειλές για κάτι τέτοιο», είπε στη Νέα Υόρκη ο Μάθιου Κρένιγκ, καθηγητής κυβερνητικών και εξωτερικών υπηρεσιών στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν που ειδικεύεται στην στρατηγική ατομικής ενέργειας. «Πολλές φορές παίζουν αυτό το παιχνίδι των απειλών αυξάνοντας τον κίνδυνο πολέμου με την ελπίδα ότι η άλλη πλευρά θα υποχωρήσει και θα πει, “δεν αξίζει να εμπλακούμε σε έναν πυρηνικό πόλεμο για αυτό”».