Ο Takashi Sakai είναι ένας υγιής 41χρονος ετεροφυλόφιλος Ιάπωνας, ευπαρουσίαστος και με καλή δουλειά. Στα 41 του χρόνια δεν έχει κάνει ποτέ σεξ- και δεν είναι ο μόνος: είναι ένας από τους ολοένα και περισσότερους μεσήλικες Ιάπωνες που παραμένουν παρθένοι.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γαλλικού Πρακτορείου, ο Sakai δεν είχε ποτέ σχέση με γυναίκα και εξακολουθεί να μην ξέρει πώς θα γνωρίσει άτομα του άλλου φύλου.

«Δεν είχα ποτέ σύντροφο, δεν έτυχε ποτέ. Δεν είναι πως δεν ενδιαφέρομαι, μου αρέσουν οι γυναίκες. Αλλά απλώς δεν τα καταφέρνω», λέει ο ίδιος.

Το 2010 έρευνα είχε δείξει πως το 25% των άγαμων Ιαπώνων στα 30 ήταν ακόμα παρθένοι- επινοήθηκε και ο όρος «yaramiso» για να τους περιγράψει. Το ποσοστό αυτό ήταν τρεις ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο σε σχέση με το 1992.

Η περίοδος αυτή συμπίπτει με την παρατεταμένη οικονομική επιβράδυνση της ιαπωνικής οικονομίας. Η Yoko Itamoto, κάτι σαν σύγχρονη προξενήτρα, λέει πως η οικονομική επιβράδυνση είχε το δικό της τίμημα στους Ιάπωνες καθώς όλο και περισσότεροι δυσκολεύονται να βρουν ασφαλή και full time απασχόληση.

«Πολλοί άνδρες φαίνεται να έχουν χάσει την αυτοπεποίθησή τους μαζί με την οικονομική ισχύ τους», εξηγεί.

Η θλίψη που προκαλεί η ανικανότητα επίτευξης συναισθηματικών και σεξουαλικών σχέσεων με γυναίκες είναι κάτι που ένας 49χρονος αρχιτέκτονας γνωρίζει πολύ καλά. Μόνο δύο φορές στη ζωή του είχε ερωτικά και σεξουαλικά αισθήματα για γυναίκες, και τις δύο φορές τον απέρριψαν. «Με διέλυσε, ήταν σαν να στερούσε αξία από τη ζωή μου, σαν να μου στερούσε το λόγο να ζω», εξομολογείται.

Ο Shingo Sakatsume περιγράφει τη μεγάλη αντίθεση της σύγχρονης Ιαπωνίας όπου σεξουαλικές εικόνες υπάρχουν παντού αλλά είναι σπάνια η ουσιαστική συζήτηση για το σεξ. «Στη σύγχρονη Ιαπωνία δεν έχουμε πού και πώς να μάθουμε για το σεξ και για το πώς να κάνουμε μια ερωτική σχέση», λέει.

Ο ίδιος ηγείται της ΜΚΟ «White Hands» που βοηθά ανθρώπους με βαριές αναπηρίες να βρουν διέξοδο στις σεξουαλικές τους ανάγκες, με βάση την πεποίθηση πως η σεξουαλική ωριμότητα σημαίνει και κοινωνική ωριμότητα. «Οι άνθρωποι που δεν είναι σεξουαλικά ώριμοι υποτιμώνται κοινωνικά», προσθέτει.

Πλέον ασχολείται και με άλλους ανθρώπους που δεν αντιμετωπίζουν κάποια αναπηρία αλλά η στάση τους απέναντι στο σεξ αποτελεί εμπόδιο στην ολοκλήρωσή τους.

Έτσι τους κάνει διαλέξεις για το πώς να βρουν σύντροφο και πώς να κάνουν μια εποικοδομητική σχέση στην «Ακαδημία παρθένων» που διοικεί.

Ο 41χρονος Sakai γράφτηκε στο πρόγραμμα της Ακαδημίας και παρακολουθεί μαθήματα ζωγραφικής όπου σχεδιάζει γυμνές γυναίκες στο πλαίσιο της κατανόησης του γυναικείου σώματος. «Την πρώτη φορά στο μάθημα, το φθινόπωρο, ήμουν ενθουσιασμένος. Τα σώματά τους είναι απίστευτα όμορφα. Έμαθα πως υπάρχουν πολλά διαφορετικά σχήματα στήθους- ακόμα και γεννητικών οργάνων», λέει…

Ο Sakai πιστεύει πως ο χρόνος που αφιερώνει στην Ακαδημία είναι χρήσιμος. Δεν ξέρει αν ποτέ θα καταφέρει να κάνει το μεγάλο βήμα αλλά τα μαθήματα τον βοήθησαν να δει την έλλειψη σεξουαλικών εμπειριών ως κάτι που δεν είναι πια και ζήτημα ζωής ή θανάτου.  «Δεν χρειάζεται να είμαστε τόσο απαισιόδοξοι», καταλήγει, «έτσι κι αλλιώς το να είσαι παρθένος δεν είναι μοιραίο».