Οι αρχές στην κεντρική Κολομβία, προειδοποίησαν ότι δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι εξακολουθούν να βρίσκονται σε κίνδυνο μετά την κατολίσθηση που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 16 ανθρώπων.

Η κατολίσθηση της Τρίτης (8/2) που «έθαψε» ένα μεγάλο τμήμα της κοινότητας Λα Εσνέδα, μεταξύ των πόλεων Ντοσκεμπράδας και Περέιρα, προκλήθηκε εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων στην ευρύτερη περιοχή, όπου βρίσκονται φυτείες καφέ.

Στέγες σπιτιών έχουν πέσει, ενώ ρούχα και άλλα υπάρχοντα είναι διασκορπισμένα ανάμεσα στα ερείπια, καλυμμένα από τη λάσπη.

«Ζω από θαύμα»

«Ήταν περίπου 06:15 όταν σημειώθηκε η κατολίσθηση, η οικογένεια μου έμεινε εγκλωβισμένη εκεί», δήλωσε ο Άλβαρο Αλσάτε, 62 ετών, του οποίου ο πατέρας, ο αδερφός, το παιδί μίας ανιψιάς και γείτονες σκοτώθηκαν. «Η λάσπη με παρέσυρε γυμνό έξω στον δρόμο. Έφθασα μέχρι τη λεωφόρο, μέσα στη λάσπη».

Ο αδερφός του τον είχε ξυπνήσει νωρίς, λέει ο Αλσάτε, κάτι που πιστεύει ότι του έσωσε τη ζωή. «Ζούμε από θαύμα», εξηγεί ο αρτοποιός στο επάγγελμα, παρακολουθώντας τις επιχειρήσεις διάσωσης μαζί με ορισμένους συγγενείς του. Τα χέρια και τα πόδια του είναι γεμάτα εκδορές και μώλωπες μετά την περιπέτειά του. «Είναι τόσο σκληρό, πονάω τόσο πολύ», λέει.

Οι τραυματίες ανέρχονται στους 36, ενώ αγνοείται η τύχη άλλων τριών, ανέφερε σήμερα η υπηρεσία διαχείρισης κρίσεων της Κολομβίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Περίπου 50.000 διατρέχουν κίνδυνο

Χιλιάδες άλλοι μπορεί να κινδυνεύουν, προειδοποιεί ένας τοπικός αξιωματούχος, ο Χούλιο Σέσαρ Γκόμες, αναφερόμενος σε δεκάδες χιλιάδες κατοίκους επισφαλών περιοχών κοντά σε τρεις ποταμούς, μεταξύ των οποίων εκτοπισμένοι λόγω ένοπλων συγκρούσεων και μετανάστες από τη Βενεζουέλα. «Θα μπορούσαμε άνετα να μιλήσουμε για περίπου 50.000 ανθρώπους που διαμένουν σε περιοχές όπου υπάρχει κίνδυνος», τόνισε.

Επτά σπίτια καταστράφηκαν από την κατολίσθηση και άλλα 69 εκκενώθηκαν, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό.

Οι κατολισθήσεις είναι συχνές σε ορεινές περιοχές της Κολομβίας, εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων και της άναρχης δόμησης.

Πριν από την κατολίσθηση της Τρίτης, οι κολομβιανές αρχές είχαν καταγράψει 64 περιστατικά κατολισθήσεων, πλημμυρών ή υπερχείλισης ποταμών από την αρχή του έτους, με απολογισμό επτά νεκρούς.

Το 2017 περισσότεροι από 320 άνθρωποι είχαν βρει τον θάνατο από κατολίσθηση στην πόλη Μοκόα της νοτιοδυτικής Κολομβίας.