Ο Πορτογάλος πρόεδρος Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα ξεκίνησε σήμερα Τρίτη (2/1) τις διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου μιας νέας σοσιαλιστικής κυβέρνησης από τον απερχόμενο Αντόνιο Κόστα, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2015 και είναι ο νικητής των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής.

Ακολουθώντας τα στάδια που προβλέπει το Σύνταγμα, ο αρχηγός του κράτους θα έχει συναντήσεις με τα οκτώ κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο το απόγευμα προτού κάνει δεκτό τον Κόστα αύριο, Τετάρτη, στις 21:00 ώρα Ελλάδας, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Ρεμπέλο ντε Σόουζα αναμένεται τότε να τον διορίσει και πάλι στον πρωθυπουργικό θώκο και να τον καλέσει να σχηματίσει τη νέα κυβέρνησή του.

Αντόνιο Κόστα

Αντιδρώντας σε πληροφορίες για τη σύνθεση της νέας ομάδας του, το γραφείο του πρωθυπουργού διευκρίνισε σε μία ανακοίνωση πως αυτή δεν θα γίνει γνωστή πριν από την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου, μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας και την έναρξη λειτουργίας της νέας Εθνοσυνέλευσης.

Εν αναμονή της κατανομής τεσσάρων εδρών που ορίζονται από τους εκλογείς σε περιφέρειες του εξωτερικού, το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Αντόνιο Κόστα κέρδισε τις εκλογές με 41,68% των ψήφων και απόλυτη πλειοψηφία τουλάχιστον 117 βουλευτών σε σύνολο 230.

Οι εκλογές σημαδεύτηκαν από την άνοδο της ακροδεξιάς, του αντισυστημικού κόμματος Chega (Αρκετά) που έγινε τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας με 7,15% των ψήφων και 12 βουλευτές.

Επικοινωνία Τσίπρα – Κόστα

Επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα είχε τη Δευτέρα (31/1) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου -σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση- «να τον συγχαρεί για την μεγάλη νίκη του στις εκλογές απέναντι στις δυνάμεις της συντηρητικής Δεξιάς».

Όπως σημειώνεται, «κατά την επικοινωνία που είχαν ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η νίκη αυτή αποτελεί ένα σημαντικό θετικό μήνυμα για τις προοδευτικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη».

Από την πλευρά του, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Αντόνιο Κόστα ευχαρίστησε τον κ. Τσίπρα για τη δήλωση στήριξης που του έστειλε πριν τις εκλογές στην Πορτογαλία και τόνισε πως ελπίζει η νίκη αυτή να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για όλες τις προοδευτικές δυνάμεις και κόμματα της Ευρώπης, ώστε να προχωρήσουμε μπροστά και να χτίσουμε μία Ευρώπη της προόδου και της αλληλεγγύης.

Εκλογές στην Πορτογαλία

Συγκεκριμένα, επισημαίνεται από το κόμμα, ότι κατόπιν αιτήματος του κ. Κόστα, ο κ. Τσίπρας την περασμένη εβδομάδα απέστειλε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στήριξης των προοδευτικών δυνάμεων και επανεκλογής του Αντόνιο Κόστα στις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής στην Πορτογαλία, το οποίο και προβλήθηκε σε προεκλογικές εκδηλώσεις. Στην τελευταία συνάντησή τους στις Βρυξέλλες στην Διάσκεψη των Ευρωσοσιαλιστών, ο Αντόνιο Κόστα προσκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα σε προεκλογική του εκδήλωση, με την πανδημία να ανατρέπει τον αρχικό σχεδιασμό για επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Πορτογαλία.

Στο μήνυμα του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπενθύμισε τους κοινούς αγώνες που έδωσαν οι δύο ηγέτες τα προηγούμενα χρόνια απέναντι στις πολιτικές λιτότητας, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σημασία των σημερινών αγώνων για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, τη στήριξη των δικαιωμάτων των εργαζομένων, καθώς και την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας.

Κλείνοντας το μήνυμά του ο Αλέξης Τσίπρας ευχήθηκε η Πορτογαλία να συνεχίσει να έχει μια προοδευτική κυβέρνηση την επόμενη μέρα εφαρμόζοντας πολιτικές που συνδυάζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη με την κοινωνική δικαιοσύνη.

Αντίστοιχο μήνυμα προς τον Α. Κόστα είχε αποστείλει ο Αλέξης Τσίπρας και στις προηγούμενες εθνικές εκλογές της Πορτογαλίας, στο πλαίσιο και της ευρύτερης στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για μια πανευρωπαϊκή συμμαχία των αριστερών, σοσιαλιστικών και πράσινων δυνάμεων στην Ευρώπη.