Σε ένα χωριό των Ιμαλαΐων στο ελεγχόμενο από την Ινδία τμήμα του Κασμίρ, η νεαρή εργαζόμενη στον τομέα της υγείας Μασράτ Φαρίντ ετοίμασε την τσάντα της με εμβόλια ένα παγωμένο πρωινό του Ιανουαρίου, καθώς ισχυροί άνεμοι παρέσυραν το χιόνι στον αέρα.

Είναι μέρος μιας ομάδας εργαζομένων στον τομέα της υγείας που αναλαμβάνει μια εκστρατεία από πόρτα σε πόρτα στην περιοχή για να χορηγήσει εμβόλια σε εφήβους και ενισχυτικά σε ηλικιωμένους σε απομακρυσμένα ορεινά χωριά.

«Πρέπει να πολεμήσουμε τη μόλυνση. Πρέπει να συνεχίσουμε», είπε Associated Press η Φαρίντ καθώς έκανε το δρόμο της μέσα από το χιόνι μέχρι τα γόνατα στο Gagangeer, ένα χωριουδάκι που βρίσκεται ανάμεσα σε δάση.

Η Farid και οι συνάδελφοί της έχουν εμβολιάσει χιλιάδες τον τελευταίο χρόνο, κυρίως σε χωριά στα οποία φτάνουν κάνοντας πεζοπορία μεγάλων αποστάσεων σε απόκρημνη ύπαιθρο.

Όμως, το κρύο και χιονισμένο αφιλόξενο έδαφος δεν είναι τα μόνα τους εμπόδια.

Μερικοί κάτοικοι εξακολουθούν να διστάζουν για τα εμβόλια και το να κερδίσεις την εμπιστοσύνη τους είναι πιο δύσκολο από το να αντιμετωπίσεις τον χειμώνα των Ιμαλαΐων.

«Τα περισσότερα νεαρά κορίτσια διστάζουν, τροφοδοτούνται από παραπληροφόρηση και δυσπιστία», είπε η Φαρίντ κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης διαδρομής εμβολιασμού σε ένα χιονισμένο ορεινό χωριό. Αναφερόταν στην εσφαλμένη πεποίθηση ότι το εμβόλιο επηρεάζει ή ακόμα και αποτρέπει την εγκυμοσύνη.

«Δεν τους εμβολιάζουμε μόνο κατά του κορονοϊού, πρέπει επίσης να τους εκπαιδεύσουμε για τα εμβόλια για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους», είπε.

Σε μια νέα φάση που ξεκίνησε αυτόν τον μήνα, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας εμβολιάζουν εφήβους ηλικίας 15 έως 18 ετών και δίνουν αναμνηστικά εμβόλια σε άτομα άνω των 60 ετών με προβλήματα υγείας.

Ο λόγος για τα ενισχυτικά, τα οποία οι Ινδοί υγειονομικοί αξιωματούχοι αποκαλούν «προληπτικό» εμβόλιο, χορηγούνται σε ομάδες υψηλού κινδύνου που ήταν από τις πρώτες που έλαβαν εμβόλια πέρυσι και των οποίων η ανοσία μπορεί να μειώνεται.

Ο Jaffar Ali, ένας αξιωματούχος υγείας, είπε ότι η κορυφαία πρόκληση μέχρι στιγμής φέτος ήταν ο σκληρός καιρός – σε αντίθεση με πέρυσι, όταν ορισμένοι από τους συναδέλφους του παρενοχλήθηκαν από ντόπιους κατά τη διάρκεια της εκστρατείας εμβολιασμού, καθώς πολλοί κάτοικοι νόμιζαν ότι οι εμβολιασμοί προκαλούσαν ανικανότητα, σοβαρές παρενέργειες ή θα μπορούσαν ακόμη και να προκαλέσουν τον θάνατο.

Μέχρι στιγμής, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν εμβολιάσει πλήρως πάνω από το 72% των επιλέξιμων ατόμων από τον πληθυσμό των 14 εκατομμυρίων της περιοχής, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Οι υγειονομικοί υπάλληλοι πήγαν πρόσφατα σε ορισμένα χωριά που ήταν αποκομμένα από τις κοντινότερες πόλεις λόγω της έντονης χιονόπτωσης και εμβολιάστηκαν οι κάτοικοι εκεί – συμπεριλαμβανομένου του Khag, ενός δασικού χωριού όπου οι κάτοικοι είναι κυρίως φυλετικοί και ζουν σε σπίτια φτιαγμένα από λάσπη, πέτρα ή ξύλο.

Η Arsha Begum, μια ηλικιωμένη τυφλή γυναίκα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της καθώς μια ιατρική ομάδα επισκέφτηκε το σπίτι της και της έκανε αναμνηστικό εμβόλιο μέσα στο σπίτι της.

«Δεν θα ήταν δυνατό για μένα να πάω σε νοσοκομείο σε αυτόν τον σκληρό καιρό. Τους είμαι πάρα πολύ ευγνώμων», είπε.