Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου προκειμένου να ελέγξει καλύτερα τους μετανάστες που αιτούνται άσυλο αφού περάσουν τη Μάγχη, σκέφτεται να δημιουργήσει μια ηλεκτρονική ταυτότητα, ένα «τσιπάκι» κοινώς, που θα τους εμφυτεύεται με την άφιξή τους στις αγγλικές ακτές, σύμφωνα με δημοσίευμα των «The Times».

Το Υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο, καθώς εκτιμά πως έτσι οι αιτούντες άσυλο θα σταματήσουν να δραπετεύουν όσο οι αιτήσεις τους επεξεργάζονται από τις αρμόδιες αρχές. Παράλληλα, θα επιτρέπει στις αρχές να εντοπίζουν εκείνους που αιτήσεις τους δεν γίνονται δεκτές ούτως ώστε να προχωρά στην απέλασή τους. Επιπλέον, αυτή ηλεκτρονική ταυτότητα θα έδινε στις αρχές τη δυνατότητα να παρακολουθούν εκείνους που πιάνουν δουλειές παρανόμως. Στελέχη του Home Office θεωρούν πως η «μαύρη» εργασία προσελκύει πολλούς από τους μετανάστες στη χώρα. Υπολογίζεται πως περίπου 30.000 μετανάστες πέρασαν τη Μάγχη με μικρά πλοία μέσα στο 2021. Πέρυσι ήταν 8.420.

Το υπουργικό συμβούλιο του Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ελπίζει πως τα… τσιπάκια θα αποθαρρύνουν τους μετανάστες από το να κάνουν επικίνδυνο ταξίδι. Το πλάνο που καταστρώνεται προβλέπει πως όλοι μετανάστες που βρίσκονται σε ηλικία για να εργαστούν θα λάμβαναν την ψηφιακή ταυτότητα και παράλληλα θα τους επιβάλλονταν περιορισμοί στις μετακινήσεις. Η ίδια πηγή αναφέρει πως ήδη υπάρχει νομοθεσία που να επιτρέπει τέτοια απόφαση.

Ο Ενβέρ Σόλομον, εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Μεταναστών, υποστήριξε: «Τα σχέδια για την ψηφιακή ταυτότητα και τον περιορισμό των κινήσεων των αιτούντων άσυλο είναι μια απέλπιδα προσπάθεια από μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση με αποτελεσματικό και ανθρώπινο τρόπο. Το να συμπεριφέρεσαι ως κράτος σε αθώους ενήλικες που ξέφυγαν από πολέμους και διώξεις, σα να είναι εγκληματίες είναι βάναυσο. Σίγουρα, δε, αυτό το μέτρο δεν θα εμποδίσει τους συγκεκριμένους ανθρώπους να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι».

Οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου περιμένουν αύξηση των ροών μέσα στην περίοδο των γιορτών καθώς έχουν μειωθεί οι περίπολοι στη Γαλλία, λόγω αδειών.