Ο «Μεγάλος Αδελφός» έφτασε και ζει στην Ινδία και συγκεκριμένα στην πόλη Χαϊντεραμπάντ.

Στην πρωτεύουσα του κρατιδίου Τελανγκάνα στη νότια κεντρική Ινδία λειτουργούν αυτή την στιγμή στους δρόμους πάνω από 830.000 κάμερες παρακολούθησης των πολιτών της, γεγονός που αυτοστιγμεί την καθιστά ως μία από τις πιο επιτηρούμενες πόλεις της υφηλίου.  

Όπως αναφέρει το TimesOfIndia, είναι σχεδόν αδύνατο να βγεις από το σπίτι σου και να μην εκτεθείς σε μια από τις χιλιάδες κάμερες παρακολούθησης που τροφοδοτούν διαρκώς με στοιχεία προηγμένα συστήματα αναγνώρισης προσώπου, τα οποία στην συνέχεια συγκεντρώνονται σε μια τεράστια βάση δεδομένων στα κεντρικά γραφεία της αστυνομίας της μεγαλούπολης με περισσότερους από δέκα εκατομμύρια κατοίκους.

Και δεν είναι μόνο οι κάμερες…

Και δεν είναι μόνο οι κάμερες: μέχρι και οι ίδιοι οι αστυνομικοί σταματούν διαρκώς πολίτες στον δρόμο, τους αναγκάζουν να βγάλουν τη μάσκα που φορούν κατά του κορονοϊού και τους φωτογραφίζουν, παρότι δεν είναι ύποπτοι, ούτε καταζητούνται, με την πόλη να έχει γίνει, φύσει και θέσει, ένα αστυνομοκρατούμενο και εφιαλτικά δυστοπικό μέρος να ζει κανείς.

Πρωτοβουλία απέναντι σε αυτή την κατάσταση πήρε πρόσφατα η Διεθνής Αμνηστία, η οποία σε συνεργασία με τη ινδική ΜΚΟ προάσπισης των ψηφιακών ελευθεριών και δικαιωμάτων Internet Freedom Foundation (IFF) έθεσαν επί τάπητος το ζήτημα της ιδιωτικότητας των πολιτών και της ανάγκης θέσπισης κανόνων για την προστασία τους.

Από κοινού προέβησαν στην χαρτογράφηση των καμερών παρακολούθησης που έχουν εγκατασταθεί στην Κάλα Πατάρ και στην Κίσαν Μπαγκ, δύο από τις γειτονιές του Χαϊντεραμπάντ.

Διαπίστωσαν πως μέσω καμερών επιτηρείται και ελέγχεται στην πρώτη περίπτωση το 53,7% και στη δεύτερη το 62,7% της συνολικής έκτασης που καταλαμβάνει η κάθε γειτονιά. Σύμφωνα με το IFF, σήμερα στην Τελανγκάνα υλοποιούνται περισσότερα ερευνητικά πρότζεκτ με στόχο την ανάπτυξη προηγμένων συστημάτων αναγνώρισης προσώπου από οπουδήποτε αλλού στην Ινδία.

Πάντως η μαζική παρακολούθηση πολιτών δεν είναι νέο φαινόμενο στην Ινδία του 1.4 δισ. κατοίκων. Πρόσφατα, προηγμένες τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου χρησιμοποιήθηκαν ευρέως για την ταυτοποίηση των ψηφοφόρων σε τοπικές εκλογικές αναμετρήσεις καθώς επίσης και όλων όσοι συμμετέχουν σε πορείες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, καθώς και για τον έλεγχο της εφαρμογής των μέτρων κατά του κορονοϊού και της πανδημίας.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι δεν τα έχει πάει καθόλου καλά στο συγκεκριμένο ζήτημα.