Νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε στη Γουαδελούπη, μετά από πέντε ημέρες κοινωνικών ταραχών για τα υγειονομικά πρωτόκολλα και μέτρα σχετικά με τον κορονοϊό, με οδοφράγματα να στήνονται και να καίγονται στους δρόμους και πυροσβέστες και γιατρούς να κατεβαίνουν σε απεργία και να συγκρούονται με αστυνομικές δυνάμεις.

Ο νομάρχης της Γουαδελούπης, Αλεξάντρ Ροσατέ, ο οποίος εκπροσωπεί την κυβέρνηση στο αρχιπέλαγος της Καραϊβικής, δήλωσε ότι η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 18:00 το απόγευμα έως τις 5:00 το πρωί. Θα απαγορεύεται επίσης η πώληση βενζίνης σε μπιτόνια, πρόσθεσε.

«Υπό το φως της κοινωνικής αναταραχής και πράξεων βανδαλισμού, ο νομάρχης της Γουαδελούπης αποφάσισε να επιβάλει νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας», ανέφερε το γραφείο του Ροσατέ με ανάρτηση στο Twitter.

Συνδικάτα ξεκίνησαν τη Δευτέρα επ’ αόριστον απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στον τομέα της υγείας κατά της Covid-19 και τις απαιτήσεις υγειονομικού πάσου.

Διαδηλωτές πυρπόλησαν αυτοκίνητα και έστησαν οδοφράγματα σε δρόμους. Βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν αστυνομικές δυνάμεις να συγκρούονται με διαδηλωτές πυροσβέστες που χρησιμοποιούσαν πυροσβεστικές μάνικες για να απωθήσουν τους αστυνομικούς, και σύννεφα καπνού να φαίνονται πάνω από συνοικίες.

Νωρίτερα χθες, το Παρίσι ανακοίνωσε ότι θα στείλει 200 αστυνομικούς στη Γουαδελούπη για να συνδράμουν στην καταστολή των ταραχών.

«Ορισμένοι άνθρωποι μας λένε, “παραλύετε τη Γουαδελούπη”», είπε ένας διαδηλωτής στο τηλεοπτικό δίκτυο Canal 10. «Τους λέω “αγαπητά μου αδέλφια, εδώ και ενάμιση χρόνο η κυβέρνηση (…) έχει επιβάλει περιορισμούς στην καθημερινή μας ζωή”».