Οκτώ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, Δευτέρα (15/111) από τον θάνατο του Γλαύκου Κληρίδη, ο οποίος πέθανε στις 15 Νοεμβρίου 2013 σε ηλικία 94 ετών.

Με αφορμή την επέτειο θανάτου του αείμνηστου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης σημειώνει στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter: «Ένας ηγέτης που άφησε τη σφραγίδα του. Η ιστορία θα αναφέρεται πάντα στους αγώνες του και στα επιτεύγματά του. Στο πείσμα και το ήθος του, την πίστη του στη δημοκρατία και την ελευθερία».

Ποιος ήταν ο Γλαύκος Κληρίδης

Ο Γλαύκος Κληρίδης, γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 24 Απριλίου 1919 και ήταν ο μεγαλύτερος γιος του διαπρεπούς δικηγόρου Γιάννη Κληρίδη.

Κατά τις Βουλευτικές εκλογές του 1981, 1985 και 1991, επικεφαλής του Συνδυασμού του Δημοκρατικού Συναγερμού, εξελέγη Βουλευτής Λευκωσίας. Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ως Πρόεδρος του κόμματος, ηγήθηκε της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού, μέχρι της εκλογής του ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 14 Φεβρουαρίου 1993.

Μετά την εκλογή του ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας του απονεμήθηκαν από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή τα Διάσημα του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Σωτήρος.

Ο Γλαύκος Κληρίδης επανεξελέγη για τελευταία φορά Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 15 Φεβρουαρίου 1998.

Έχει δημοσιεύσει το βιβλίο «Η Κατάθεση μου» σε τέσσερις τόμους, καθώς και το βιβλίο «Ντοκουμέντα μιας Εποχής 1993 – 2003».

Τον χαρακτήριζε η λεγόμενη «real politic» και η πολιτική διορατικότητα στις στρατηγικές πολιτικές του επιλογές.