Ο «Πυλώνας της Ντροπής» ύψους οκτώ μέτρων, το γλυπτό που δημιούργησε ο Δανός γλύπτης Γενς Γκάλσχιοτ για να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα της καταστολής της πλατείας Τιενανμέν στο Πεκίνο στις 4 Ιουνίου 1989, δεν θα κοσμεί πλέον τον χώρο το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ ( HKU)

Ο Δανός γλύπτης του αγάλματος που μνημονεύει τους φιλοδημοκρατικούς διαδηλωτές που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της καταστολής στην πλατεία Τιενανμέν της Κίνας το 1989, κατηγόρησε το κορυφαίο πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ για τακτικές τύπου «μαφίας» λόγω της εντολής του να αφαιρεθεί το έργο τέχνης από τις εγκαταστάσεις του ιδρύματος.

Ο Γενς Γκάλσχιοτ δάνεισε για πάντα το ογκομετρικό δύο τόνων, γλυπτό χαλκού, το οποίο ονόμασε «Pillar of Shame» σε μια τοπική ομάδα της κοινωνίας των πολιτών, τη Συμμαχία του Χονγκ Κονγκ για την υποστήριξη των πατριωτικών δημοκρατικών κινημάτων στην Κίνα.

Αφού η ομάδα διαλύθηκε, όμως, τον περασμένο μήνα με ορισμένα μέλη που κατηγορούνται για αδικήματα εθνικής ασφάλειας, το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ έστειλε επιστολή στη συμμαχία την περασμένη εβδομάδα ζητώντας να αφαιρέσει το άγαλμα από την πανεπιστημιούπολη μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης 13 Οκτωβρίου.

«Αυτοί οι άνθρωποι είναι στη φυλακή. Και από το πανεπιστήμιο λένε ότι μέσα σε τέσσερις ημέρες πρέπει να απομακρυνθεί το γλυπτό», δήλωσε ο Γκάλσχιοτ στο Reuters μέσω του Zoom, αναφερόμενος σε μερικά από τα μέλη της ομάδας που βρίσκονται στη φυλακή για αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το 2019.

«Νομίζω ότι όλο αυτό είναι μια προειδοποίηση, ότι θέλουν να καταστρέψουν το γλυπτό αν δεν γίνει το αίτημά τους δεκτό. Αυτό είναι ένα είδος μαφίας. Είμαι πραγματικά σοκαρισμένος» πρόσθεσε.

Το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ δήλωσε σε απάντηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε στο Reuters ότι εξακολουθεί να αναζητά νομικές συμβουλές σχετικά με τη διαχείριση του γλυπτού και «συνεργάζεται με συνδεδεμένα μέρη για να χειριστεί το θέμα με νόμιμο και εύλογο τρόπο».

Θέμα ταμπού

Το γλυπτό εκτίθεται στο πανεπιστήμιο για περισσότερες από δύο δεκαετίες και είναι ένα από τα λίγα εναπομείναντα δημόσια σύμβολα της καταστολής, μέσα και γύρω από την πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου, η οποία έλαβε χώρα πριν από περισσότερα από 30 χρόνια και που εξακολουθεί να είναι ένα ταμπού θέμα στην ηπειρωτική Κίνα, όπου δεν μπορεί να τιμηθεί δημόσια.

Το άγαλμα, το οποίο ο Γκάλσχιοτ εκτιμά ότι αξίζει περίπου 1,2 εκατομμύρια ευρώ, απεικονίζει δεκάδες κακοποιημένα και παραμορφωμένα σώματα που συμβολίζουν τους σκοτωμένους.

Η Κίνα δεν παρείχε ποτέ έναν πλήρη απολογισμό της καταστολής του 1989. Ο αριθμός των νεκρών που δόθηκε από αξιωματούχους ημέρες αργότερα ήταν περίπου 300, οι περισσότεροι στρατιώτες, αλλά ομάδες δικαιωμάτων και μάρτυρες λένε ότι μπορεί να έχουν σκοτωθεί χιλιάδες άνθρωποι.

Ο Δανός καλλιτέχνης είπε ότι επικοινώνησε με το πανεπιστήμιο για να εξηγήσει στους ιθύνοντες ότι είναι ο ιδιοκτήτης του αγάλματος και να προσφερθεί να βοηθήσει σε αυτό που περιέγραψε ως «περίπλοκη επέμβαση» για τη μετακίνησή του.

«Αυτή είναι η ιδιοκτησία μου, οπότε αν την καταστρέψουν, τότε θα αναλάβουμε δράση. Νομίζω ότι υπάρχει ακόμα κάποιο νομικό σύστημα στο Χονγκ Κονγκ για την προστασία της ιδιωτικής ιδιοκτησίας», είπε.