Το συντομότερο δυνατόν θα κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, όπως δήλωσε σήμερα (24/9), επισημαίνοντας ότι οι αναμνηστικές δόσεις θα χορηγούνται δωρεάν και θα είναι εύκολα προσβάσιμες.

Σε δηλώσεις του στον Λευκό Οίκο, ο Τζο Μπάιντεν είπε επίσης ότι 60 εκατομμύρια Αμερικανοί είναι πλέον επιλέξιμοι για την αναμνηστική δόση του εμβολίου της Pfizer κατά της Covid, έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές συστήνουν τελικά αυτή την αναμνηστική δόση για τρεις κατηγορίες του πληθυσμού: τα άτομα των 65 ετών και άνω, τα άτομα μεταξύ 18 και 64 ετών που παρουσιάζουν παράγοντες κινδύνου να αναπτύξουν σοβαρή μορφή της νόσου (διαβήτη, παχυσαρκία …) καθώς και τα άτομα που είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα στον κορονοϊό στο πλαίσιο της εργασίας τους ή του τόπου διαβίωσής τους.

Αυτή η τελευταία κατηγορία, που είναι ευρύτατη, περιλαμβάνει κυρίως τους εκπαιδευτικούς, τους υπαλλήλους των σούπερ μάρκετ, τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, καθώς και τους φυλακισμένους και τα άτομα που φιλοξενούνται σε δομές αστέγων.

Συνολικά, 20 εκατομμύρια άνθρωποι επιλέξιμοι να εμβολιαστούν, έκαναν τη δεύτερη δόση πριν από αρκετό καιρό και μπορούν στο εξής να κάνουν την τρίτη δόση, δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν.

Θα ακολουθήσουν όσοι έχουν εμβολιαστεί με Moderna και Johnson & Johnson

«Πηγαίνετε να κάνετε την αναμνηστική δόση σας», τους ζήτησε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο 78χρονος Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι τα εμβολιασμένα άτομα με τα σκευάσματα της Moderna και της Johnson & Johnson θα δουν να έρχεται η σειρά τους, καθώς η μελέτη των δεδομένων που τους αφορούν είναι σε εξέλιξη. Ο Μπάιντεν προέβλεψε ότι όλοι οι Αμερικανοί θα μπορούν να κάνουν μια αναμνηστική δόση «στο εγγύς μέλλον».

Ορισμένα ανοσοκατασταλμένα άτομα μπορούσαν ήδη να κάνουν μια τρίτη δόση των εμβολίων της Pfizer ή της Moderna στις ΗΠΑ από τις αρχές Αυγούστου.

Οι εκστρατείες εμβολιασμού για την τρίτη δόση δέχονται επικρίσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος επικαλείται τις ανισότητες στα εμβόλια μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών χωρών.

Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι μπορούν να κάνουν εκστρατεία εμβολιασμού για την αναμνηστική δόση και παράλληλα να προσφέρουν βοήθεια σε ξένες χώρες: η Ουάσινγκτον υποσχέθηκε αυτή την εβδομάδα δωρεές 1,1 δισεκ. δόσεων στις χώρες που χρήζουν βοήθειας.

Υπενθυμίζεται ότι η αρμόδια συμβουλευτική επιτροπή των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), της κυριότερης ομοσπονδιακής υπηρεσίας δημόσιας υγείας, συνέστησε χθες Πέμπτη να χορηγηθεί τρίτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στους Αμερικανούς ηλικίας 65 ετών και άνω και σε κατηγορίες ενηλίκων με υποκείμενα νοσήματα, που διατρέχουν κίνδυνο να παρουσιάσουν βαριά μορφή της COVID-19.

Σημειώνεται ακόμα ότι από την απόφαση της επιτροπής διαφοροποιήθηκε σήμερα η διευθύντρια των CDC, Ροσέλ Ουαλένσκι, η οποία αποφάσισε να συστήσει τη χορήγηση τρίτης δόσης σε ανθρώπους που είτε λόγω επαγγέλματος είτε λόγω κατάστασης εκτίθενται συχνά στον νέο κορονοϊό και διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να νοσήσουν.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.