Ο προσωρινός πρωθυπουργός των Ταλιμπάν κάλεσε πρώην αξιωματούχους να επιστρέψουν στο Αφγανιστάν, με την ασφάλειά τους να είναι εγγυημένη, δήλωσε την Τετάρτη – την επομένη της ανακοίνωσης της νέας κυβέρνησης στη χώρα – ο Μουλά Χασάν Αχούντ, μιλώντας στο Al Jazeera.

Στη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο που εδρεύει στο Κατάρ, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα ηγετικά στελέχη των Ταλιμπάν αντιμετωπίζουν «μεγάλη ευθύνη» απέναντι στον αφγανικό λαό, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters.

«Υπoστήκαμε μεγάλες απώλειες για αυτήν την ιστορική στιγμή και η εποχή της αιματοχυσίας στο Αφγανιστάν τελείωσε», υποστήριξε ακόμη ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται πως η διεθνής κοινότητα έχει προειδοποιήσει ότι θα κρίνει το ισλαμιστικό κίνημα για τις ενέργειές του, είκοσι χρόνια μετά την επιστροφή του στην εξουσία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη χαρακτήρισε τη νέα κυβέρνηση «μη αντιπροσωπευτική» της εθνοτικής και θρησκευτικής πολυμορφίας της χώρας.

Εξάλλου, οι υποσχέσεις του καθεστώτος, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών, δεν πείθουν προς στιγμή. Σε ένδειξη αυτής της δυσπιστίας αρκετές διαδηλώσεις διοργανώθηκαν στην Καμπούλ τις τελευταίες ημέρες από ακτιβιστές, μαζί με άλλους Αφγανούς που κατάγγειλαν τη βίαιη καταστολή του καθεστώτος στο Πανσίρ και άλλες ενέργειες βίας.

Γάνι: Ζήτησε συγγνώμη από τον λαό

Στο μεταξύ, ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι ζήτησε συγγνώμη σήμερα από τον αφγανικό λαό επειδή δεν κατάφερε να του προσφέρει ένα καλύτερο μέλλον – ο ίδιος έφυγε από την Καμπούλ στις 15 Αυγούστου, λίγο πριν την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

«Λυπάμαι βαθύτατα που το δικό μου κεφάλαιο έκλεισε με μια τραγωδία παρόμοια με εκείνη των προκατόχων μου, χωρίς να διασφαλίσω τη σταθερότητα και την ευημερία (στο Αφγανιστάν). Ζητώ συγγνώμη από τον αφγανικό λαό που δεν κατάφερα να τελειώσουν με διαφορετικό τρόπο τα πράγματα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

*Φωτογραφία αρχείου

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.