Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι θα μεταβεί στην Τουρκία την επόμενη εβδομάδα για να «ενισχύσει» τους «στρατηγικής σημασίας», όπως τους χαρακτήρισε, δεσμούς με τη χώρα αυτή, η οποία διαπραγματεύεται την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2005.

Η επίσκεψη αυτή, που είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα και την Τρίτη, πραγματοποιείται μία εβδομάδα μετά από αυτή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Τη Μογκερίνι θα συνοδεύουν οι ευρωπαίοι επίτροποι αρμόδιοι για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν και για την Ανθρωπιστική Βοήθεια Χρήστος Στυλιανίδης. Αναμένεται να συναντηθούν με τον ισλαμοσυντηρητικό πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, «καθώς και με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, επιχειρηματίες και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών», επεσήμανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.
Η Μογκερίνι και ο Στυλιανίδης θα μεταβούν στη συνέχεια στην τουρκοσυριακή μεθόριο, όπου θα επισκεφθούν καταυλισμούς Σύρων προσφύγων στο Κιλίς και το Γκαζιαντέπ.

Η επίσκεψη αυτή «υπογραμμίζει με τον πιο έντονο τρόπο τη στρατηγική σημασία της σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας», επεσήμανε σε ανακοίνωσή της η Μογκερίνι, προσθέτοντας ότι «επιθυμεί να ενισχύσει» τους δεσμούς «προς όφελος των κοινών μας συμφερόντων και των κοινών μας αξιών».

Η Τουρκία είναι επισήμως υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ από το 1999, όμως οι διαπραγματεύσεις, που ξεκίνησαν το 2005, έχουν αποδειχθεί οι πιο αργές που έχουν γίνει ποτέ εξαιτίας των επιφυλάξεων που έχουν κάποιες χώρες μέλη, μεταξύ αυτών η Γαλλία και η Γερμανία.

«Είμαστε δεσμευμένοι να προχωρήσουμε τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας και να διατηρήσουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις σε καλό δρόμο», διαβεβαίωσε ο Γιοχάνες Χαν. «Παρόλα αυτά είναι απαραίτητες περισσότερες μεταρρυθμίσεις (…) για να γίνουν χρειάζεται να έχουμε μια πιο στενή και βαθιά σχέση με την Τουρκία», πρόσθεσε ο ίδιος.