Ο αντισυνταγματάρχης Ισαάκ Ζιντά, ο οποίος είχε καταλάβει την εξουσία στην Μπουρκίνα Φάσο μετά την παραίτηση και τη φυγή του προέδρου Μπλεζ Κομπαορέ, διορίστηκε σήμερα πρωθυπουργός της χώρας από τον μεταβατικό πρόεδρο Μισέλ Καφαντό.

«Ο μεταβατικός πρόεδρος αποφάσισε (…) να διορίσει πρωθυπουργό τον Γιακουμπά Ισαάκ Ζιντά» ανέφερε το διάταγμα το οποίο ανέγνωσε στους δημοσιογράφους ο Αλέν Τιερί Ουαταρά, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο ο μεταβατικός πρόεδρος και ο νεοδιορισθείς πρωθυπουργός συναντήθηκαν αμέσως μετά στο προεδρικό μέγαρο.

«Προσωπικά, δεν είμαι αντίθετος στο να διαδραματίσει κάποιον σημαντικό ρόλο ο αντισυνταγματάρχης Ζιντά για τη σταθεροποίηση της χώρας», είχε δηλώσει νωρίτερα, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Radio France International, ο Καφαντό.

Ο Ζιντά ανέλαβε την εξουσία λίγες ώρες μετά την ανατροπή του Κομπαορέ ο οποίος παραιτήθηκε λόγω των αιματηρών διαδηλώσεων της 31ης Οκτωβρίου. Πολλοί κάτοικοι της χώρας, που φοβήθηκαν μήπως καταχραστεί το αξίωμα, αισθάνθηκαν ανακούφιση όταν ανέλαβε την προεδρία ο Καφαντό, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών. Ο διορισμός του Ζιντά στην πρωθυπουργία δεν είναι βέβαιο ότι θα κατευνάσει τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας που έχει εκφράσει την επιθυμία για μια πολιτική μετάβαση, χωρίς τη συμμετοχή του στρατού.

Η Μπουρκίνα Φάσο, μια φτωχή χώρα 17 εκατομμυρίων κατοίκων, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εξωτερική βοήθεια.