Την άμεση απελευθέρωση περίπου 530 ανθρώπων στη Λευκορωσία, οι οποίοι έχουν χαρακτηρισθεί από τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως πολιτικοί κρατούμενοι, ανάμεσά τους και τρεις υποψήφιοι της αντιπολίτευσης, ζήτησε σήμερα (5/7) η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ, συγκρίνοντας τις πρακτικές της κυβέρνησης της Λευκορωσίας με τις πρακτικές των ολοκληρωτικών κρατών.

Παρουσιάζοντας την ετήσια αναφορά της, στο Συμβούλιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Γενεύη, η Αναΐς Μαρίν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, περιέγραψε την «επιδεινούμενη» κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Λευκορωσία μετά την αμφιλεγόμενη εκλογή του Αλεξάντρ Λουκασένκο στο αξίωμα της προεδρίας τον περασμένο χρόνο.

Αναφερόμενη στην εξαναγκαστική προσγείωση του επιβατικού αεροσκάφους της Ryanair τον περασμένο Μάιο στο αεροδρόμιο του Μίνσκ και τη σύλληψη του Λευκορώσου δημοσιογράφου, Ρομάν Προτασέβιτς, είπε ότι δείχνει την πρόθεση της κυβέρνησης της Λευκορωσίας να εξαλείψει κάθε μορφή διαφωνίας, συγκρίνοντας τις μεθόδους της με αυτές των ολοκληρωτικών κρατών.

«Είναι μια μορφή εκκαθάρισης που θυμίζει πρακτικές που χρησιμοποιούν τα ολοκληρωτικά κράτη», δήλωσε η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ.