Μπορεί η πολυαναμενόμενη συνάντηση μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να πήγε σχεδόν όπως αναμενόταν, δηλαδή… μηδέν εις το πηλίκον, ακόμη και αν ο Ερντογάν έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι «πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν ζητήματα στους δεσμούς ΗΠΑ-Τουρκίας», ωστόσο κανένα από τα μεγάλα ζητήματα που δηλητηριάζουν τους δεσμούς των δυο χωρών δεν επιλύθηκε, σχολιάζει σε ανάλυσή του ο ιστότοπος Al Monitor.

Και οι δύο ηγέτες δήλωσαν ότι η συνάντηση των 90 λεπτών στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες είχε πάει «πολύ καλά», ωστόσο η πραγματικότητα διαφέρει. Η βαθύτερη «πληγή» στις σχέσεις τους είναι η απόκτηση του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από την Τουρκία, για τους οποίους η Άγκυρα έχει ήδη πληρώσει ένα βαρύ τίμημα, όπως ένα εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ και έξοδο από την αμερικανοτουρκική κοινοπραξία των μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, δυτικοί διπλωμάτες που παρευρέθηκαν στη σύνοδο κορυφής δήλωσαν ότι ο Ερντογάν είχε υιοθετήσει έναν ασυνήθιστα υποτονικό τόνο καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών, δίνοντας διαβεβαιώσεις ότι η Τουρκία είναι πιστός και σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ.

«Μόνο η Βρετανία είναι με το μέρος του Ερντογάν»

«Δεν υπήρχε χημεία με τον Μπάιντεν, ούτε έσπασε ο πάγος», δήλωσε ένας ανώτερος δυτικός αξιωματούχος που μίλησε στο Al Monitor υπό την προϋπόθεση της τήρησης της ανωνυμίας του. Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι ο Μπάιντεν έχει «υιοθετήσει μια πολύ ισχυρή στάση ενάντια στον αυταρχισμό» κάτι που αφορά και τους κόλπους της Βορειοατλαντικής συμμαχίας. Ο Ερντογάν και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, θεωρούνται και οι δύο ως επικεφαλής αυταρχικών κυβερνήσεων, ενώ ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα τείνει προς αυτή την κατεύθυνση.

«Ο Ερντογάν προσπάθησε να παρουσιάσει τη συνάντηση ως επιτυχία, λέγοντας σε δημοσιογράφους ότι είχε προσκαλέσει τον Μπάιντεν στην Τουρκία και ο Μπάιντεν είχε πει ότι μόλις το πρόγραμμά του ξεκαθαριστεί θα μεταβεί εκεί. Αλλά δεν έδωσε καμία ένδειξη ότι ο Μπάιντεν τον προσκάλεσε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε ότι θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ για να παρακολουθήσει το άνοιγμα των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο και για να εγκαινιάσει ένα τουρκικό πολιτιστικό κέντρο στη Νέα Υόρκη. «Ο Ερντογάν δεν απολαμβάνει πλέον “ασυλία”, εκτός από τους Βρετανούς που είναι ανοιχτά υπέρ των Τούρκων, σε όλα, και ακόμη και στους S-400, παρά την αντιρωσική στάση τους», σημείωσε ο Δυτικός αξιωματούχος.

Ο Νίκολας Ντάνφορθ, κύριος Ερευνητής Εξωτερικού ΕΛΙΑΜΕΠ και Επισκέπτης Ερευνητής στο German Marshall Fund, σχολίασε «Μέχρι στιγμής η εξέλιξη είναι ακριβώς η αναμενόμενη, και λέει λίγα για την ουσία. Η Άγκυρα είχε μια καλή ευκαιρία για φωτογραφίες και συνεχίζει να προσποιείται ότι υπάρχει κάποια θετική δυναμική».

Στην καλύτερη περίπτωση, στο παρασκήνιο και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την επιθυμία να μην επιδεινώσουν τις ήδη σημαντικές διαφορές τους. Το πραγματικό ερώτημα είναι πόσο καιρό μπορεί να αντέξει αυτή η βολική ισορροπία ψευδαίσθησης και δυσλειτουργίας», δήλωσε ο Ντάνφορθ. «Αν είχαν πραγματικά μια ειλικρινή συνάντηση, δεν θα έλυναν τα προβλήματα, αλλά τουλάχιστον θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη της εμφάνισης νέων» πρόσθεσε.