Ενώπιον μιας νέας εποχής βρίσκεται το Ισραήλ, με την εξουσία να περνά στα χέρια ενός ετερόκλητου κυβερνητικού συνασπισμού αποτελούμενου από οκτώ κόμματα: δύο αριστερά, δύο κεντρώα, τρία δεξιά και ένα αραβικό, τα οποία ενώνει η επιθυμία να δουν τον Νετανιάχου να «εκθρονίζεται».

Η κυβέρνηση συνασπισμού ενδέχεται να εκδιώξει από την εξουσία τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον μακροβιότερο πρωθυπουργό στην ιστορία της χώρας.

Η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση πρέπει να γίνει στην Κνεσέτ μέσα σε μία εβδομάδα, όμως ο Νετανιάχου άρχισε ήδη από χθες να εντείνει τις προσπάθειες αποσταθεροποίησης του συνασπισμού, ελπίζοντας σε αποχωρήσεις την τελευταία στιγμή, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

«Όλοι οι βουλευτές που εκλέχθηκαν χάρη στη στήριξη της δεξιάς πρέπει να αντιταχθούν σε αυτή την επικίνδυνη κυβέρνηση της αριστεράς» έγραψε στο Twitter, σπάζοντας τη σιωπή του μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο επικεφαλής του Λικούντ, του κόμματος του Νετανιάχου, ζήτησε από τους πρώην συμμάχους του της δεξιάς να αποσύρουν αμέσως τις υπογραφές τους.

Η στήριξη του επικεφαλής του κόμματος της άκρας δεξιάς Yamina και πρώην συμμάχου του πρωθυπουργού, του Ναφτάλι Μπένετ, ήταν κρίσιμη για τον σχηματισμό του συνασπισμού.

Ισραήλ: Στήριξη από 61 βουλευτές

Οι διαβουλεύσεις που οδήγησαν στη συμφωνία αυτή διήρκησαν πολλές ημέρες. Η ανακοίνωση έγινε στις 23:35 της Τετάρτης, λίγα λεπτά πριν την εκπνοή της διορίας που είχε ο επικεφαλής του κεντρώου κόμματος Γες Ατίντ, ο Γιαΐρ Λαπίντ.

Με τη στήριξη 61 βουλευτών, σε σύνολο 120, η συμφωνία αυτή αναμένεται να βάλει τέλος σε μια πολιτική κρίση δύο ετών στη διάρκεια των οποίων πραγματοποιήθηκαν τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις.

Οι Ισραηλινοί έχουν πλέον διχαστεί μεταξύ αυτών που θεωρούν αυτό τον συνασπισμό προδοσία των ιδεών της δεξιάς αλλά και της αριστεράς, και αυτών που ανακουφίστηκαν με την αποχώρηση του Νετανιάχου έπειτα από περισσότερο από μια δεκαετία στην εξουσία.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός δικάζεται για διαφθορά και έγινε ο πρώτος εν ενεργεία επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης που αντιμετωπίζει ποινικές διώξεις. Αν γίνει ένας απλός βουλευτής, δεν θα μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί την επιρροή του προκειμένου να προσπαθήσει να περάσει νομοσχέδιο που θα τον προστατεύσει.

Η εικόνα που χαρακτήρισε το βράδυ της Τετάρτης ήταν αυτή της υπογραφής της συμφωνίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Στη φωτογραφία φαίνεται ο Μπένετ, που φορά κιπά, ο πρώην σταρ της τηλεόρασης Γιαΐρ Λαπίντ και ο Μάνσουρ Αμπάς, επικεφαλής ενός αραβικού κόμματος, να χαμογελούν, μια στροφή στην πολιτική ιστορία του Ισραήλ.

Οι Ισραηλινοί Άραβες, απόγονοι των Παλαιστινίων που έμειναν στη γη τους μετά τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948, αποτελούν το 20% του πληθυσμού της χώρας και παραμένουν γενικά στο περιθώριο της πολιτικής σκηνής.

Το αραβικό κόμμα Ράαμ υπό τον Μάνσουρ Αμπάς υπέγραψε τη συμφωνία χωρίς προς το παρόν να έχει διευκρινίσει αν θα συμμετέχει ενεργά στην κυβέρνηση.

«Αυτή η κυβέρνηση θα είναι στην υπηρεσία όλων των πολιτών του Ισραήλ, περιλαμβανομένων όσων δεν είναι μέλη της, θα σέβεται όσους είναι αντίπαλοί της και θα κάνει ό,τι μπορεί για να ενώσει τις διάφορες συνιστώσες της ισραηλινής κοινωνίας» διαβεβαίωσε ο Λαπίντ τον Ισραηλινό πρόεδρο.

Μπένετ και μετά Λαπίντ

Ο Ναφτάλι Μπένετ, πρώην σύμμαχος του Νετανιάχου που έγινε εχθρός του, θα γίνει πρώτος πρωθυπουργός, ως το 2023. Θα τον διαδεχθεί ο Λαπίντ ως το 2025, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Αυτό βέβαια αν ο ετερόκλητος αυτός συνασπισμός –που διαφωνεί σε θέματα οικονομίας, ασφάλειας αλλά και της σχέσης κράτους – θρησκείας- δεν καταρρεύσει.

«Ο σχηματισμός (αυτής της κυβέρνησης) είναι κάτι ιστορικής σημασίας. Όμως μπορούμε ήδη να προβλέψουμε ένα πικρό, συνηθισμένο και οδυνηρό τέλος» έγραψε η αριστερή εφημερίδα Haaretz στο κεντρικό της άρθρο χθες.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.