Στο εξώφυλλο της βρετανικής Vogue που αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Ιούλιο φιγουράρει η γνωστή ακτιβίστρια, κάτοχος Νόμπελ και συγγραφέας Μαλάλα Γιουσαφζάι.

Η 23χρονη έγινε γνωστή το 2012, όταν στα 14 της χρόνια, οι Ταλιμπάν την πυροβόλησαν στο κεφάλι την ώρα που έφευγε από το σχολείο της στην κοιλάδα Σαβάτ του Πακιστάν.

Η κοπέλα, που έγινε στόχος τους εξαιτίας της εκστρατείας της υπέρ του δικαιώματος των γυναικών στην εκπαίδευση, κατάφερε να βγει ζωντανή, αφιερώνοντας το υπόλοιπο της ζωής της στον ακτιβισμό και τα ανθρώπινα δικαιώματα ενώ το 2014 έγινε η νεότερη βραβευμένη με του βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Το αφιέρωμά της, όπως σημειώνει το CNN, θα περιλαμβάνει δηλώσεις από τους θαυμαστές της, όπως η Μισέλ Ομπάμα, η οποία την χαρακτηρίζει «απίθανη», καθώς και του Τιμ Κουκ, διευθύνοντα σύμβουλου της Apple TV, ο οποίος αναφέρει ότι «δεν νομίζω πως υπάρχει άλλος άνθρωπος στον κόσμο σαν κι αυτήν».

Φωτογραφημένη από τον Νικ Νάιτ, στο εξώφυλλο η 23χρονη ακτιβίστρια φορά ένα κόκκινο φόρεμα της Στέλα Μακάρτνεϊ και την χαρακτηριστική της μαντήλα, ενώ σε μια δεύτερη φωτογραφία εμφανίζεται με ένα επίσης κόκκινο φόρεμα και ένα λινό παντελόνι συνοδευόμενο από μπλε μαντήλα.

Στη συνέντευξή της, αναφερόμενη στη μαντήλα που φορά η εθνοτική ομάδα των σουνιτών, απ’ όπου κατάγεται, η Mαλάλα εξήγησε ότι «πρόκειται για σύμβολο κουλτούρας για εμάς τους Παστούν».

Συμπληρώνει δε ότι «οι Μουσουλμάνες ή τα κορίτσια Παστούν όταν ακολουθούμε την παραδοσιακή ενδυμασία, θεωρούμαστε καταπιεσμένες ή χωρίς φωνή ή με ζωή υπό την πατριαρχία. Θέλω να πω σε όλους πως μπορείς να έχεις τη δική σου φωνή ζώντας με την κουλτούρα σου και μπορείς να έχεις ισοτιμία μέσα στον πολιτισμό σου», ενώ προσθέτει με νόημα: «Γνωρίζω τη δύναμη που κρύβει η καρδιά ενός νεαρού κοριτσιού όταν έχει ένα όραμα και μια αποστολή».

Όταν ερωτήθηκε που βλέπει τον εαυτό της σε 10 χρόνια η ίδια απάντησε: «Αυτή είναι μια ερώτηση που κάνω στον εαυτό μου κάθε βράδυ», λέει. «Ξαπλώνω στο κρεβάτι για ώρες και σκέφτομαι, “Τι θα κάνω στη συνέχεια;”».