Ξινός αποδεικνύεται για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο κιτς «εορτασμός» στην Αγιά Σοφιά για τα 568 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Ένας ιμάμης αναφέρθηκε στον Κεμάλ Ατατούρκ με τρόπο που δεν άρεσε στην πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας και σε αρκετούς πολίτες της.

Συγκεκριμένα, αποκάλεσε τον άνθρωπο που θεωρείται εθνικός ευεργέτης στην Τουρκία «άπιστο» και «τύραννο» επειδή είχε κάνει μουσείο την Αγία Σοφία -και όλα αυτά παρουσία Ερντογάν. Το γεγονός πως από τον ιμάμη ξέφυγαν αυτές οι κουβέντες, έφερε πολιτική διαμάχη.

Η αξιωματική αντιπολίτευση αντέδρασε άσχημα και ζήτησε να διεξαχθεί εισαγγελική έρευνα, ενώ σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στη γειτονική χώρα, ερωτήματα προκάλεσε η σιωπή του Τούρκου προέδρου.

Μάλιστα, το θέμα «παίζει» αρκετά δυνατά από τα ΜΜΕ της Τουρκίας, που φαίνεται να έχουν… παγώσει με το κήρυγμα του εν λόγω ιμάμη, ενώ σύμφωνα με την Cumhuriyet, πολλές είναι οι προσωπικότητες της χώρας που «βάλλουν» εναντίον του.

Υπενθυμίζεται ότι, κατά τη διάρκεια της «εκδήλωσης» ακούστηκε και μήνυμα «ευχαριστούμε τον πρόεδρο Ερντογάν για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί», ενώ λίγο αργότερα πάνω από το βυζαντινό μνημείο εμφανίστηκε ξαφνικά, μέσω οπτικοακουστικής τεχνολογίας, ο Μωάμεθ ο Πορθητής και επιγραφή 1453.

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν έδωσε και αυτός ρεσιτάλ προκλητικότητας, καθώς μέσω social media τόνισε πως «ο Μωάμεθ είπε ότι η Κωνσταντινούπολη σίγουρα θα κατακτηθεί», ενώ το κείμενό του συνοδεύτηκε από εικόνα της Αγίας Σοφίας που έχει μετατραπεί σε τζαμί.